Search AUBHA web site

Preporucujemo

Izbor slika

Facebook Like

Piše Agim Dobruna

11januar2014 31 20140112 1303004683Novoosnovana Australska unija BH asocijacija (AUBHA) zbijena u redove prosperiteta, nezadovoljna aktivnostima tzv. Vijeća BH organizacija, što je i bilo razlogom njenog osnivanja, slobodna u slobodnoj državi, transparentna i sretna razvojem događanja, u kratkom roku organizova dvije vrlo važne manifestacije.

Prva je humanitarnog karaktera, uz nadu da će se poljuljat dijasporsko tlo širom svijeta, organizovaše kutlurno-umjetničko i zabavno veče, koje okupi na jedno mjesto, u naš respektabilni BH Centar u Springvalu (VIC), toliko tužnih Podrinjaca a Bogme i ostalih bosansko-hercegovačkih sunarodnjaka, da se nije moglo pronaći neko viška slobodno mjesto.

Tuga na licima svih onih koji su saosjećali sa djecom i roditeljima iz Konjević Polja, a koja su pokušavala da ostvare svoja osnovna ljudska prava u toj našoj zajedničkoj “mrtvaji”, tražeći da im se omogući nastava bosanskog jezika i nastava ostalih nacionalnih predmeta, zamijenila se donacijama, osmjesima okrenutim budućnosti i vjerom u sutrašnjicu i njihovog školovanja i prestanka roditeljske brige i tuge.

Taj optimizam koji naglasih dozvoljavao mi je da se iskreno radujem, kao pojedinac, da iskreno vjerujem u zbijenost budućih redova cijele BH emigracije u Australiji, da znam da ovo više nije začarana mala Bosnian Community, kako su je do sada zvali, i da će sve naredne zajedničke akcije biti ovako pokrivene i ovako rezultatski superiorne. Ako se samo spomene fantastičan i masovan nastup folklorne grupe “Mladi biseri” iz Noble Parka, koji su sa svojih nekoliko tačaka zadivili sve upaljene kamere, mobitele, nasmijane nane-dede-majke, očeve, amidže i amidžince da i ne govorim o dajđama i dajđinicama, braći i sestrama, da je u sali vrilo kao u košnici i da su s tim veselim licima naizmjenice nastupali vrsni pjevači, humoristi, bit će vam dovoljno jasno ako kažem, da mi je žao svakog onog ko nije bio s nama u sali to divno, ali humanitarno veče.

Druga manifestacija ove naše nove AUBHA bila je organizovanje zajedničkog ispraćaja nama svima dragog i odanog Ambasadora BiH u Australiji, njegove ekselencije dr. Damira Arnauta, a koja se odvijala u dva različita oblika. Prvo su se okupili svi predstavnici naših BH asocijacija, koje djeluju u Viktoriji, u veleljepnoj sali restorana u Dandenongu. Njima su se pridružili, iznenada i ne najavljeno, predstavnici određenih BH asocijacija iz N.S.W. (BH Centra iz Lepingtona, zatim predstavnici popularnih “Gazija” iz Lansvale kao i određeni predstavnici kulturnih asocijacija) što je dalo pečat nadi veće ozbiljnosti budućih svih zajedničkih manifestacija sličnog karaktera ovog krovnog tijela u Australiji.

U tom prvom dijelu uz zajednički svečani ručak, o trošku svakog pojedinca-učesnika, ćaskalo se o svemu i svačemu, a ponajviše o postignutim visokim rezultatima njegove ekselencije, našeg Ambasadora, koji pak nije skrivao veselost o svom skorom odlasku nazad u našu jednu nam jedinu Bosnu i Hercegovinu. Na kraju tog veselog druženja u restoranu, Damiru Arnautu uručen je skroman zajednički poklon, dar svih nas iz AUBHA.

Naravno, sve ovo ne bi bilo zaokruženo svojom veličinom i sjajem uspjeha da nije organizovan i onaj drugi dio ispraćaja našeg dragog i nadasve odanog službi Ambasadora, njegove ekselencije Dr. Damira Arnauta.

Koordinator u novoosnovanoj krovnoj AUBH asocijaciji, gospodin Sead Omerović, odabranim riječima tražio je od našeg Ambasadora da se posljednji puta obrati pripadnicima BH organizacija u Viktoriji kao i dragim gostima, predstavnicima BH organizacija iz N.S.W. Sve se stišalo kada je Ambasador svojim lijepo odabranim riječima, u jednom nadahnutom govoru, isticao i poredio planirano i urađeno, isticao zajedničku saradnju nas i njega, njega i njih, isticao ljepotu prođenog iskustva u Australiji kao i što je isticao na kraju da smo dužni da se družimo sa budućim Ambasadorom isto kao što smo to radili i sa njim i da smo dužni da ostanemo zbijeni u redovima novoosnovane AUBHA koja evo već sada radi zajedno sa svima, a za dobrobit svih.

Gromoglasni aplauzi, nakon ovog posljednjeg obraćanja našeg Damira Arnauta, nisu mogli stišati pojedinačne zahvale, koje su se čule, u smislu: .. Hvala ti Ambasadore, za Rezoluciju o Srebrenici koja uđe kroz golema vrata Australskog Parlamenta, pa Hvala ti Damire što započe aktivnosti oko postizanja konačnog Sporazuma o socijalnom osiguranju između Australije i Bosne i Hercegovine, pa Hvala ti Arnaute, za veliki Stečak, koji zahvaljujući tebi, krasi veliki park ispred Parlament House Australije, zatim Hvala ti Ambasadore što mi omogući ženi da dobije vozačku dozvolu bez polaganja, zamjenom za bosansku koju je imala, pa Hvala ti za ovo, Hvala za ono.... Moglo bi se ovdje nabrajati do ujutro jer zaista HVALA ti Damire za sve učinjeno.

Iako je noć osvajala, jasno se vidilo sunce koje se nevoljko kretalo ka zalasku, jer bio je ovo jedan divan sunčan dan, dan za pamćenje i dan kad smo svi pomislili da, evo i sunce zna kad treba da sja svojim punim sjajem. Zna sunce a znamo i mi da ispraćamo nama najdražeg dosadašnjeg Ambasadora koji je bio nama na službi, koji je bio Australiji na službi, koji je bio budućnosti našoj na službi, jer da nije tako ne bi sve ovo bilo ovako kako je i bilo.

Slike sa zajedničkog ručka i humananitarne zabave pogledajte u foto-galeriji.

 

Statistika

Articles View Hits
975746

Broj posjetilaca

Ove sedmice865
Ovog mjeseca10250

Trenutni broj posjetilaca

11
Online