Search AUBHA web site

Preporucujemo

Izbor slika

Facebook Like

Maturanti2015

Povodom završetka školske godine i ispraćaja desete generacije maturanata Bosanske škole u Melbournu u subotu 5. decembra održana je svečana akademija.

Svim prisutnim gostima u prekrasnoj sali IZ Noble Park, bosanska mladost u Australiji kroz recitacije, pjesme, igrokaze i plesove iz Bosne i Hercegovine na najljepši način poklonila je jedno nezaboravno veče.

U cjelovečernjem programu učestvovali su učenici iz četiri bosanske škole u Viktoriji i članovi tri folklorne grupe. Ipak, najviše pažnje su privukli maturanti, njih 27, koji su na svečanosti dobili lente i svjedočanstva o uspješnom završetku Bosanske škole. Osim djevojaka i mladića iz Melbourna, ispit iz bosanskog jezika u 4. razredu srednje škole položilo je i pet učenika iz Adelaida i jedan iz Pertha.

Svoj doprinos svečanosti dao je i g. Bakir Sadović, ambasador BiH, koji je pohvalio učenike, njihove roditelje i nastavnike, odajući im priznanje za izuzetne napore u čuvanju veza sa BiH. Ujedno, ambasador Sadović je Dalili Hota uručio priznanje Ambasade za najbolji rezultat u prošloj godini.

Biranim riječima čestitke učenicima uputuli su članovi parlamenta Viktorije Nina Springle i Inga Peulich, koja je rođena u Bosni i Hercegovini, te Judith Mc Cliff ispred VSL-Škole za jezike u Viktoriji.

Ovogodišnja svečanost predstavljala je i svojevrstan jubilej: 10 godina od priznavanja bosanskog jezika kao izbornog predmeta u srednjoj školi u Australiji. Tim povodom odano je priznanje nekadašnjim i sadašnjim učiteljima koji su dali nemjerljiv doprinos radu škole.

O značaju učenja jezika govorili su Aida Haverić i Belma Geljić, koja je citirala Nelsona Mendelu: “Ukoliko se obraćaš nekome na jeziku koji razumije to ide u njegovu glavu, a ukoliko mu se obraćaš na maternjem jeziku to ide u njegovo srce”.

Spisak maturanata iz Melbourna: Alić Haris, Badić Teria, Baručija Yusuf, Čančar Lamija, Delibajrić Naim, Duračak Amna, Emkić Selena, Đipa Mehmedalija, Đug Amela, Đuzel Šejla, Glamočić Emina,Džamastagić Jusuf, Halilović Belma, Halilović Senad, Halilović Suad, Halkić Nisvet, Ibrahimović Samra, Karabegović Šejla, Karupović Adem, Kobiljaković Haris, Muhić Medina, Radulović Lana, Seferović Amina,Sudžuka Ria Sara, Suljagić Emir, Trešnjić Melissa, Tuzluković Irhad.

Svoje znanje maturantima ove godine su prenosili: Belma Geljić, Albina Skender i Senad Makaš, a u nižim razredima radili su: Berina Pandžo, Amela Grebović-Ademi, Jasminka Voloder, Arnela Đug i Sada Makaš.

Ovakav uspjeh nemoguće je zamisliti bez zajedničkog rada Udruženja nastavnika iz BiH u Melbournu, zatim roditelja, klubova i udruženja, medija na bosanskom jeziku i Ambasade BiH u Canberri.

Svoj izvještaj o maturskoj večeri za SBS radio na bosanskom jeziku Amir Bukić je završio riječima: “Teško je bilo reći ko je domaćin a ko gost, jer smo se svi osjećali kao kod kuće”.

 

Fotografije sa ceremonije su objavljene u foto-galeriji.

 

6. 12. 2015.

 

 

 

Statistika

Articles View Hits
975742

Broj posjetilaca

Ove sedmice860
Ovog mjeseca10245

Trenutni broj posjetilaca

8
Online