Search AUBHA web site

Preporucujemo

Izbor slika

Facebook Like

Merdjanic-Alispahic-Turnbull-Simpkins

Bosanska zajednica u Australiji se ovih dana ima čime ponositi. Naime, prosle sedmice, predsjednik Vlade Australije (Prime Minister) cijenjeni Malcolm Turnbull posjetio je Bosanskohercegovački kulturno-rekreacioni centar (BHKRC) u Perthu. Posjeta je rezultat dugogodišnje saradnje izmedju Bosanske zajednice u Pertu i predstavnika lokalne i savezne vlade.

U pratnji premijera Turnbulla bili su i član Federalnog parlamenta Luke Simpkins i senator za Zapadnu Australiju David Johnston, veliki prijatelji bosanske zajednice.

Pored brojnih članova Bosanske zajednice u Pertu, skupu je prisustvovalo i oko 250 Australaca tako da je ovaj lijep dogadjaj imao i multikulturalni karakter. Naravno, da su primijenjene maksimalne mjere bezbjednosti i s te strane je sve bilo na izuzetno visokom nivou, što je takodje veliki poen za domaćine u Pertu, kao i cijeloj bh. zajednici u Australiji.

 

Turbull-BBUnited-posters

 

Premijer Turnbull je uputio komplimente Muhamedu Merdjaniću, predsjedniku BH Centru za dobru organizaciju dočeka, a zatim je potpisao i postere sa timovima nogometnog kluba BB Uniteda koji se takmiči u Premijer ligi Zapadne Australije, i ima svoj stadion u sklopu Centra, čija se vrijednost procjenjuje na $12 miliona.

 

Bosanska zajednica mala ali respektovana

Ako se zna da je bosanska zajednica u Australiji brojčano jedna od manjih (oko 50.000) i mladjih grupa onda ova posjeta zaista ima istorijsku vrijednost, kao prva posjeta bh. zajednici ovako visokog ranga.

Svečanosti je prisustovao i Safet Alispahic, koordinator Australijske unije bh. asocijacija (AUBHA) koji je specijalno za ovu priliku došao iz Sydneya. U razgovoru sa premijerom g. Alispahić je iznio osnovne podatke o radu AUBHA te naporima bh. zajednice u izgradnji australskog multikulturnog drustva.

Atmosfera dočeka, razgovora i ispraćaja je bila zaista na nivou perfekcije, u što se može dodati i ponuda autetične bosanske kuhinje: od raznih pita do hurmašica, baklava, sudžuke, itd, o čemu je brinulo 20-tak vrijednih članova BHKR Centra.

Poželimo još više susreta ove vrste, jer Bosanci i Hercegovci u australskom društvu zaista imaju ugled uzorne etničke zajednice i mogu stajati rame uz rame sa ostalim starijim i većim zajednicama.

 

Foto: Safet Mangić

 

Glasnogovornik AUBHA

Fahir Zečević

 

Azurirano 18. 4. 2016

 

 

 

Statistika

Articles View Hits
967356

Broj posjetilaca

Ove sedmice778
Ovog mjeseca17053

Trenutni broj posjetilaca

14
Online