Search AUBHA web site

Preporucujemo

Izbor slika

Facebook Like

Kako vam je poznato Kongres Bošnjaka Svijeta (KBS) , čija je prioritetna uloga da predstavlja interese Bošnjaka u svim segmentima nacionalnog, duhovnog i kulturnog bića kako u matici Bosni i Hercegovini tako gdje god da žive u   svijetu, osnovan je 16. jula, 2011. godine u Sarajevu čiji se glavni ured nalazi na adresi Titova broj 7. u Sarajevu.

Od osnivanja pa i dalje, organi naše institucije (KBS) stalno prate i analiziraju društvena i druga kretanja u matičnoj domovini BiH, posebno pitanja ljudskih prava i sloboda, ekonomsko-razvojnog karaktera, socijalnih, radnih i drugih statusnih pitanja od interesa njenih građana koji utiču na ukupnu svijest i njihovo raspoloženje sad i u buduće.

Prateći i analizirajući dnevno sva zbivanja u matičnoj domovini BiH, naročito procese demonstracija i dešavanja započetih prošle nedelje u Tuzli, a zatim nastavljenim u Sarajevu, Mostaru i drugim gradovima Federacije , ispoljenim masovnim okupljanjima obespravljenih građana, među kojim je većina nezaposlenih, otpuštenih radnika, penzionera i jednog broja mladih čiji je status kako ističu na ivici socijalne i svih drugih oblika izdržljivosti i u ovom vremenu neizvjestan i bez perspektive. Naša institucija (KBS) već duže ispoljava svoju zabrinutost ukupnim stanjem u BiH društvu , naročito smo zabrinuti neefikasnosću državnih i politickih faktora i institucija kako u federaciji tako i na državnom nivou da u poslijeratnom periodu pravilno i sistematski rješavaju socijalna i razvojno - ekonomska pitanja u oba entiteta, i omoguće stabilan život i bolju perspektivu stanovništvu Bosne i Hercegovine, bez obzira na nacionalnu i drugu pripadnost, jer im to Božijim i svim demokratskim principima pripada.

S obzirom da se već duže vrijeme gomilaju navedeni problemi u bosansko-hercegovačkom društvu, i da se sistematski čak i nikako ne rješavaju, posebno nakon Dejtonskog mira u BiH od 1995. godine pa sve do sad, kao posljedica svih tih pojava i posebno korumptivno-asocijalnih oblika ponašanja, privilegovanih u državnim i politickim organima države, realno je bilo očekivati verbalni i drugi bunt obespravljenih građana kao što se posebno dogodilo u demonstracijama "gladnih" u Tuzli, Mostaru i naročito u glavnom gradu Sarajevu čije su posljedice složenije nego su ispoljene u trenutku demonstriranja koja su od jednog manjeg broja neodgovornih pojedinaca prelazila demokratske okvire što je ispoljeno naročito u Sarajevu fizičkim i brutalnim nasrtajem na imovinu i dobra države što je nedopustivo i kažnjivo u svakom uređenom društvu.

S tim u vezi, Kongres Bošnjaka Svijeta, ispoljava razumijevanje i solidariše se za ispoljene oblike nezadovoljstva socijalno obespravljenih građana u BiH i cijeni da su demonstracije i organizirani izlasci na ulice, za to predviđena mjesta u gradovima gdje se nalaze odgovorni za rješavanje njihovih prava i problema , demokratski vid protestovanja isključivo mirnim putem i sredstvima.

Međutim, KBS pored podrške opravdanim i civiliziranim zahtjevima demonstranata u gradovima federacije BiH, ispoljava svoj stav i nezadovoljstvo zbog javnog drskog i brutalnog paljenja i devastiranja zgrada od bitnog značaja za funkcionisanje i predstavlanje države Bosne i Hercegovine kao što je zgrada predsjedništva, državni arhiv i drugi objekti na kojim je učinjena milijunska šteta i uništena arhivska građa od neprocjenjive vrijednosti.

U cilju pravilnog rješavanja uzroka i posljedica nastalim nepravilnostima u organiziranju i funkcionisanju BiH društva u cjelini, počevši od političkih pa sve do socijalno-ekonomskih i privrednih pitanja, Kongres Bošnjaka Svijeta ( KBS) pored ispoljene zabrinutosti zbog neskrivljenog stanja u kojem su se našli građani BiH, posebno sad u federaciji, ovim proglasom , poziva sve odgovorne u Bosni i Hercegovini, počev od stranaka na vlasti i opozicije da realnim demokratskim i političko-pravnim sredstvima otvore proces dijaloga svih odgovornih i nadležnih kako bi sistematski , pravilno i efikasno riješili problem u društvu, naročito se to odnosi na socijalna- penziona i ekonomsko-razvojna pitanja.

Imajući u vidu sva ova dešavanja kao i problem s kojim se suočavaju građani BiH, Kongres Bošnjaka Svijeta je opredijeljen da u punom kapacitetu i mogućnostima kojim raspolaže inicira i pomogne u pravilnom rješavanju svih pa i socijalno-ekonomskih pitanja od interesa za sve u BiH, kao i da učestvuje u pravilnom traženju političkih, pravnih, i drugih rješenja na aktivnostima koje imaju za cilj sve oblike stabilizacije i prosperiteta Bosne i Hercegovine.

U tom smislu, Kongres Bošnjaka Svijeta, ovim proglasom kao globalna svjetska svebošnjačka institucija koja predstavljabošnjacke interese i koja je opredijeljena za stabilnost i demokratski i ekonomski prosperitet države Bosne i Hercegovine, nudimo našu saradnju po svim pitanjima politickim, vladinim i nevladinim kao i međunarodnim institucijama u Bosni i Hercegovini.

 S poštovanjem,

 KONGRES BOŠNJAKA SVIJETA

 Sarajevo, 14. februar, 2014.godine

Broj rješenja: UP08-07-1-2229/12 ; Ministarstvo pravde Bosne i Hercegovine ;

ID broj 4201822880002 ,   ŽR 186-000-10598350-22, Turkish Ziraat Bank Bosnia,

T/F. + 387 33 222 886 ;

Adresa: Maršala Tita 7, 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina

Email: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.; This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

 

Statistika

Articles View Hits
975763

Broj posjetilaca

Ove sedmice888
Ovog mjeseca10273

Trenutni broj posjetilaca

16
Online