Search AUBHA web site

Preporucujemo

Izbor slika

Facebook Like

Piše: Agim Dobruna

izlozba-melbourne 3 20161213 1551293828

U organizaciji Australske unije BH organizacija, kao krovne organizacije BH zajednica u Australiji, zatim Australsko-bosanskog akademskog foruma, te Centra za globalna istraživanja (Centre for Global Research), te na kraju, u ulozi domaćina našeg i samo našeg BH Centra-Springvale/Melbourne, u petak 9. decembra desilo nam se čudo, desilo nam se ono što se u prostoru i vremenu ne može objasniti ljudskim razumom ili zakonima prirode, desilo nam se ono što se evo dešava već 21 godinu, svim živim Srebreničanima kojima ubiše 8373-oje tokom nečuvenog genocida prošloga vijeka u julu 1995, desilo nam se da i mi dodirnemo bol da makar, na kratko, dišemo s tugom na “Mjestu bola”, desilo nam se da nam istina ovjekovječi svoju istinu da neće u zaborav, da neće u zaborav sve dok se bol bolno osjeća.

Autori ove tako bolne izložbe, Hariz Dr. Halilović, profesor socijalne antropologije, kao i njegov jaran, kolega i umjetnik skulptor, Adis Dr. Fejzić, uspjeli su da pisane tekstove i fotografije o Srebreničkoj tragediji stope u umjetnost, jer tamo gdje antropologija prestaje počinje umjetnost, kaže profesor Halilović.

Pečat kojim ovi jarani, kolege, Bosančine prije svega, premošćuju jaz između znanstvenog i fiktivnog je ova izložba nazvana “Mjesta bola”.

Profesor Halilović kaže:…Izložba koju smo naslovili “Mjesta bola” nije lamentiranje nad onim što nam je nepovratno oteto, zgaženo, uništeno i ubijeno, misleći prije svega na ljude koji su imali bitna mjesta u našim životima i činili mjesta u kojima su nekada živjeli. Ta“bivša” mjesta nisu puki geografski pojmovi, isprani i zarasli zidovi obešča ćenih domova, niti nova groblja i mezarja, brojevi na tabu tima i vreće s izmiješanim kostima u mrtvačnicama Instituta za nestale, “Mjesta bola” su naša tabu(t) tema, nešto o čemu je teško govoriti, ono o čemu svi javno šutimo, a znamo da nas sve tišti…

izlozba-melbourne 15 20161213 1326532555

Ta mjesta su u nama, reče još profesor, a evo ih sada i u nama posjetiocima ove jedinstvene izložbe, koja je doživjela svoju promociju u Sarajevu, našem zajedničkom glavnom gradu jedne nam jedine Bosne i Hercegovine.

Na ovim umjetninama, koje nam postaviše, u ovom multimedijalnom opusu, osjetili smo život sa svim njegovim čarima koje on nosi, osjetili smo trenutke svjesnosti dubine pogleda majki u svoje nejake sinove koje im iz ruku odvode, osjetili smo sjene straha mladosti koja hoče da živi, osjetili smo razdraganost sestara koje ne priznaju da više nikada neće vidjeti braću, pišući im poruke na ploči Crvenog križa, a koje se i na ovim platnima lepršaju kao da traže osmjehe onih kojima su namijenjene.

Sve što osjetismo ovu noć i što pokušavam da vam dočaram bilo je smješteno u očima umjetnika doktora Fejzića Adisa i profesora-doktora Hariza Halilovića, koji su noćas svoju bol vješto skrivali osmjesima dok su tumačili svaku postavku ponaosob zabrinutim posmatračima, koji su, evo kao i ja, nijemo gledali kroz platna, dopirući do cvrkuta ptica u tišini pustih staza koje su nekada bose noge gazile, koji su željeli da pomisle, barem na kratko, da sve ovo nije bol, koji su, ipak s tim istim bolom odlazili u noć zabezeknu tog Melburna gdje se sve ovo desi.

Fotografije sa izložbe pogledajte u foto-galeriji.

 

Objavljeno 14. 12. 2016.

 

Statistika

Articles View Hits
975784

Broj posjetilaca

Ove sedmice913
Ovog mjeseca10298

Trenutni broj posjetilaca

17
Online