Search AUBHA web site

Preporucujemo

Izbor slika

Facebook Like

djemila-gabriel-2017Kupila kompletnu opremu nogometnom klubu "Borac" iz Bosanske Dubice.

Đemila Gabriel, uspješna Bosanka i počasna konzulica Bosne i Hercegovine za regiju Novi Južni Vels sa sjedištem u Sydneyu, neumorno radi na uspostavljanju jake i složne bh. zajednice u Australiji, ali ne zaboravlja ni rodnu zemlju i grad.

Već je poznato da se Gabriel istakla humanitarnim akcijama za BiH ili nekima projektima u njoj, između ostalih pomogla je Kliničkom centru u Sarajevu, a vlastitim novcem finansirala je film rediteljice Jasmile Žbanić "Za one koji ne mogu da govore".

Počasna konzulica naše zemlje za regiju Novi Južni Vels je rodom iz Bosanske Dubice, a iako rijetko odlazi u rodni grad, aktivna je u toj bh. zajednici i u kontaktu sa ljudima u njoj, a oni za svoju bivšu sugrađanku imaju samo lijepe riječi. Svoje veliko srce još jednom je pokazala pomogavši rad tamošnjeg nogometnog kluba.

- Borac je klub iz Bosanske Dubice, grada u kojem sam rođena, odrasla i živjela do rata, dok nisam istjerana. Naravno da sam vezana i za taj grad, ali i klub koji ima svoj veliki stadion, tim više što je moja majka prije rata bila vlasnica restorana koji je postojao u sklopu stadiona. Odlučila sam pomoći taj nogometni klub i donirala sam im kompletnu fudbalsku opremu i kopačke. To je dokaz da veliki ljudi opraštaju, ali ne zaboravljaju - kaže Gabriel.

Inače, u dosadašnjem mandatu i radu nakon imenovanja Đemila kao najveći izazov ističe uspostavu uspješnog rada i nastave u školama gdje djeca mogu učiti bosanski jezik. I sama je vlastitim sredstvima pomogla rad škole bosanskog jezika i donirala udžbenike đacima, a redovnim posjetama i interakcijom sa nastavnicima i učenicima također je pružila podršku ovim projektima.

Osim toga Gabriel svakodnevno radi na promociji bh. baštine i kulture, a zajedno sa Rudijem Šišićem, kolegom i uspješnim biznismenom iz Bosne, donirala je novac za izgradnju monumentalnog spomenika Stećak.

- Jedan od najdražih projekata mi je poklon države Bosne i Hercegovine Parlamentu Australije “Stećak”. Stećak danas stoji u vrtu ispred Parliament House u Canberri i tu će ostati i nakon mene, kaže počasna konzulica BiH za regiju Novi Južni Vels, saopćeno je iz agencije PR.

 

Izvor www.faktor.ba

26. april 2017.

 

 

Statistika

Articles View Hits
975740

Broj posjetilaca

Ove sedmice858
Ovog mjeseca10243

Trenutni broj posjetilaca

7
Online