Search AUBHA web site

Preporucujemo

Izbor slika

Facebook Like

Sjećanje na 22. maj 1992. godine

Australijska unija bh asocijacija je još ranije objavila na svojoj web stranici da će se od ove godine po prvi puta početi obilježavati i 22. maj 1992. godine, dan kada je Republika Bosna i Hercegovina priznata od 175 zemalja svijeta i kada se medju brojnim članicama Ujedinjenih nacija, na East Riveru zavijorila zastava mlade države koja je već ulazila u krvavu fazu agresije.

Istorija Bosne i Hercegovine je tada pisana i od mladog i vrlo poletnog ministra vanjskih poslova dr Harisa Silajdžića koji se obratio Generalnoj skupštini UN i nakon toga bio vrlo burno pozdravljen. Od tada je prošlo 25 godina, četvrt stoljeća, a mi kao i da nismo svjesni toga datuma. Da nije tako bilo mi bi danas bili bez države, ovako je imamo s jasnom nadom da će profunkcionisati, jer njenim ljepotama si divi cijeli svijet, a mi se nekada prema njoj maćehinski odnosimo. Neko će reći da taj datum nije baš značajan.

Naravno, kod umnih ljudi to ne izgleda tako već mu daju drugu dimenziju - poslije Dana nezavisnosti ovaj dan je drugi po značaju u sveukupnoj istoriji BiH. Treba reći da je Povelja Kulina bana rodni list BiH a 22.5.1992. godine, dan kada je ponovo izdata lična karta i izvršena legitimna ovjera državnosti, što jedno bez drugog ne može. To istovremeno govori da Bosna i Hercegovina ne datira od Dejtonskog mirovnog ugovora, koji je unikatnom odlukom u svijetu postao i ustavna kategorija. To su stvari za koje se vrijedi založiti da odu u prošlost i da se uspostavi gradjansko društvo tipa zapadne demokratije. Nije ovo utopija, ima još snaga i patriota koji tako razmišljaju, jer funkcije države BiH su dotle srozane da to prosto boli.

Rekosmo, u Australiji članice AUBHA su počele obilježavati ovaj dan kada smo priznati, a istovremeno napadnuti i prepušteni sami sebi. Odbor je preporučio da svaka članica od tog datuma ne treba praviti spektakl, niti puniti dvorane, već da se taj dan članovi organizacija sastanu, poslušaju himne naše dvije države, da se malo probude i popričaju o svijetlim danima naše istorije, održe čas istorije i patriotizma, vrate se u dane kad je bilo najteže. Dakle, i krug od 20-tak osoba je sasvim dovoljan kao embrion i za veća obilježavanja. Jer, mi smo se dobro otudjili i jedni od drugih i od naše prve domovine. Ovi mali kružooci nekada donesu neslućene rezultate. Treba probati i uvjeriti se.

Takav primjer smo imali u Auburnu (Sydney) gdje su četiri članice AUBHA pripremili svojevrstan izraz patriotizma u dekoru zastava dvije države, ali i one s ljiljanima pod kojima je Bosna i Hercegovina ušla u svjetsku zajednicu.

Prigodno obraćanje je imao Safet Alispahić, koordinator AUBHA, nakon njega vrlo probranim riječima značaj ovog datuma je potvrdio i književnik dr Bajram Redžepagić, a kroz kratke priloge istoriji Bosne i Hercegovine osvrnula se Izeta Zečević. Jedan od živih učesnika koji je na ratištu doživio priznanje BiH u UN, Nazif Efica dočarao je veselje i radost toga dana, dana kada je svjetska organizacija primila staru Bosenu u svoju kuću. Safet Alispahić je ovaj vrlo značajan datum osvijetlio sa niza aspekata što su mu za to odali priznanje svi prisutni. Ono što je posebno značajno - govorili su oni koji su doživjeli sve strahote agresije na mladu državu, auditorij nije bio veliki ali je s pažnjom sve saslušao i mi smo u njima prepoznali one koji ne prestaju da vole prvu domovinu i da se svako na svoj način bori za nju. Četa mala, odabrana, reklo bi se.

Aida Haverić sekretar Odbora AUBHA nam je javila da su tim povodom učenici bosanskog jezika u Viktoriji pisali tekstove o 22. maju 1992. godine.

Uz kahvu, baklave, hurmašice i ukusne pite, s nogu je dogovoreno da se Dan bijelih traka obilježi na sami dan - 31. maja, na istoj lokaciji, kada će se ujedno održati i zajednički iftar. Dobro nam došli svi vi koji mislite na prvu domovinu i svi vi koji ste krvarili za nju i koji je držite u srcu dok živite.

 

Glasnogovornik/Potparol AUBHA

Fahir Zečević, dipl novinar

 

 

Statistika

Articles View Hits
975731

Broj posjetilaca

Ove sedmice852
Ovog mjeseca10237

Trenutni broj posjetilaca

14
Online