Search AUBHA web site

Preporucujemo

Izbor slika

Facebook Like

sydney 5 20140302 2086845117Građani Bosne i Hercegovine koji žive u Australije su prikladnim programima obilježili Dan nezavisnosti 1. mart.

Ovogodišnja centralna manifestacija za Australiju pod pokroviteljstvom Australske unije bosanskohercegovačkih asocijacija (AUBHA) održana je u Sydneyu u prostorijama ABH kulturnog centra u Leppingtonu.

Pored mnogobrojnih građana BiH, svečanosti su prisustvovali i predstavnici australskih vlasti: David Clarke, član Parlamenta i izaslanik premijera NSW; Laurie Ferguson, član saveznog Parlamenta i koordinator Parlamentarne grupe za saradnju Australije i BiH; Paul Lynch, član Parlamenta iz Liverpoola, gdje živi veliki broj ljudi porijeklom iz Bosne i Hercegovine, kao i Chris May, počasni konzul BiH u Sydneyu (na slici).

 

U svečanoj atmosferi priređen je veoma bogat-kulturno zabavni program koji je uveličan nadahnutim porukama svih govornika, koji su istakli značaj datuma koji se obiljezava, te izuzetno težak put sticanja nezavisnosti kroz koji je prosla Bosna i Hercegovina. Australski zvaničnici su naglasili važnost demokratskih procesa i veliku ulogu BiH građana koji trenutno žive u Australiji, te ih pozvali da svojim angažmanom doprinesu iznalaženju dobrih i pravednih rješenja za sve državljane BiH.

Prusutnima se obratio i sekretar AUBHA Safet Alispahić koji je podsjetio na ogromne ljudske i materijalne žrtve u protekle 22 godine, tj od referenduma i događaja koji su ubrzo uslijedili.

U kulturno-zabavnom programu polaznici Bosanske etničke škole su izmamili pregršte aplauza za svoje recitacije, kao i folklorna grupa "Zambak" za splet folklornih igara.

Amira Bajrić je pročitala pismo podrške stanovnicima Sarajeva, Tuzle, Mostara kao i svih drugih gradova u kojima se održavaju protesti i zasijedanja građanskih plenuma. Sadržaj pisma je u prilogu.

Slike sa manifestacije su na web stranici www.aubha.net (foto galerija).

---------------------

Australijska unija bosanskohercegovačkih asocijacija AUBHA

Koordinacijsko tijelo bosanskohercegovačkih organizacija i klubova u Novom Južnom Velsu

Sydney, 1. marta 2014. godine

Plenumu građanki i građana Sarajeva

Poštovane građanke i građani Sarajeva, dragi zemljaci!

Mi, građani Bosne i Hercegovine, koji smo se u Australiju doselili u različito vrijeme i iz različitih razloga, ali – u najvećem broju – tokom ili neposredno nakon proteklog rata, iskusivši sve njegove strahote, okupili smo se danas u dvorani BH kulturnog centra u Sydneyu, na središnjoj australijskoj manifestaciji u povodu Dana nezavisnosti naše domovine. Baš kao i u svim ranijim, sudbinski važnim trenucima, naše misli su s vama.

S velikom pažnjom i zabrinutošću, od prvog dana, pratimo vaša nastojanja da, protestima i dostojanstvenim skupovima, ukažete na sve probleme s kojima se naša zemlja i njezini građani suočavaju godinama, te da glasom razuma, pozivajući se na argumente i nepogrješivo navodeći razloge provali građanskog nezadovoljstva, iznudite promjene.

Ne želimo se, u ovom povodu, poput nekih naših organizacija širom svijeta, obraćati autoritetima u svjetskoj politici i diplomaciji, jer znamo da je ova, poput svih dosadašnjih odlučujućih bitaka za opstanak i bolju budućnost zemlje i njezinih ljudi, samo naša bitka – bitka za društvo i državu dostojnu čovjeka. Vi ne samo da ste posegnuli za legitimnim oblikom borbe za pravo na bolji život, s dovoljno kruha za gladne i više pravde za obespravljene, nego na djelu, iz sata u sat, iz dana u dan, potvrđujete da ste rukovođeni vrhunskim idejama humanizma i demokracije, kojima su strani neuko politikantstvo, neprincipijelne koalicije, manipulacija nacionalnim osjećanjima, korupcija, nepotizam i kriminalna ponašanja što su vodila osiromašenju naroda, kršenju elementarnih ljudskih prava i sloboda, ali i ubijanju svake nade da će sutra, i zemlji i ljudima, biti bolje.

Iako udaljeni, uz vas smo, i molimo vas da medijima, dok prebrojavaju demonstrante na sarajevskim ulicama, poručite da pribroje i stotine bosanskohercegovačkih građana, sa svečanosti u povodu Dana nezavisnosti jedine nam domovine. Molimo vas, također, da u interplenarnim kontaktima, prenesete građankama i građanima Tuzle, Mostara, Zenice, Bihaća i drugih gradova širom Bosne i Hercegovine, da koračamo skupa s njima u protesnim marševima, uvjereni da ćemo zajednički učiniti Bosnu i Hercegovinu stabilnom, mudro i pošteno vođenom i perspektivnom zemljom.

Ovo nas se i te kako tiče.

 

Građani Bosne i Hercegovine u Australiji, sa skupa u povodu Dana nezavisnosti BiH

 

Statistika

Articles View Hits
975728

Broj posjetilaca

Ove sedmice850
Ovog mjeseca10235

Trenutni broj posjetilaca

13
Online