Search AUBHA web site

Preporucujemo

Izbor slika

Facebook Like

Alija-Basic-pored-jarbola

Foto: Alija Bašić uz jarbol sa zastavom BiH u Kumi, NSW,  23. juna 2013.

Svi oni koji žive u Australiji dobro znaju koliko ova država drži do nacionalne zastave, možda najviše u svijetu. Na vrlo kratkim odstojanjima u bilo kom gradu ove države-kontinenta vidjećete na ogromnim jarbolima ogromne zastave Australije, što stvara jak nacionalni i patriotski naboj.

Priča o zastavama u Kumi (Cooma) koja je od glavnog grada Kanbere (Canberra) udaljena oko 150 km, zapravo o Aveniji zastava (Avenue of Flags, Cooma) vezana je i za Bosnu i Hercegovinu i njenu Ambasadu, s jedne i Aliju Bašića Aleta, koji tu provodio svoje penzionerske dane.

U toj aveniji su zastave svih zemalja čiji su državljani učestvovali u izgradnji velikog sistema hidroelektrana (Snowy Mountains Scheme).

Sama činjenica da tamo nema zastave BiH proganjalo je Aliju, koji u srcu nosi svoju prvu domovinu. Zainatio se i rekao da tu mora biti i zastava Bosne i Hercegovine. Ali, to zahtijeva i značajna finansijska sredstva, te je ova inicijativa podržana od Ambasade BiH, akcija uspješno provedena i od 23.juna 2013. godine bh. zastava se ravnopravno vijori medju zastavama mnogih zemalja svijeta i svjedoči o tome da u Australiji žive i rade Bosanci i Hercegovci.

Cooma-Bosnian-flag

Svečanost je održana u prisustvu tadašnjeg Ambasadora BiH Dr Damira Arnauta, a zastavu je s ponosom podigao Alija Bašić Ale, čime je devetomjesečna akcija uspješno okončana. Ostalo je na bijelom stubu ime Alije Bašića i bh organizacija koje su pomogle akciju.

Foto SBS 23. 6. 2013: Dr Damir Arnaut, Ambasador Bosne i Hercegovine, Alija Bašić i gradonačelnik Dean Lynch prilikom podizanja zastave BiH u Kumi.

Neposredno prije same ceremonije podizanja zastave BiH, SBS radio je objavio razgovor sa Alijom Bašićem (link http://www.sbs.com.au/yourlanguage/bosnian/en/content/avenue-flags-cooma-nsw)

Ovo je bila vijest o Aliji, zastavi BiH i Ambasadi BiH u Canberri, u mandatu Amabsadora Dr Damira Arnauta.

Prošle godine za Dan državnosti BiH, Australijska unija bh asocijacija (AUBHA), prepoznavši njegov trud na promociji BiH u Australiji, Aliji Bašiću dodjeljuje priznanje, na čemu je bio posebno ponosan.

Alija-Basic-priznanje-AUBHA

Otvorena srca, srdačan do beskraja, sve nas je pozivao do dodjemo njemu u Kumu u vrijeme kad bude sezona trešanja. Obećasmo. Ali...

Prije 2-3 dana stiže vijest da je naš Ale, nakon saobraćajne nesreće 9. jula 2017., otišao izmedju nas na pravedniji svijet, što je snažno odjeknulo u Bosanskoj zajednici u Australiji, od Sydneya do Pertha, i od Brisbana do Adelaida i Melbourna. Volio je BiH na svoj način, istinski i bez zadrške, radovao se svakom susretu. Njegovo ime u Kumi u Aveniji zastava i u našim srcima svjedočiće o jednom predivnom čovjeku koji je na svoj način ispisao dio istorije Bosanske zajednice u Australiji.

Alija Bašiću Ale, neka ti je lahka zemlja australijska.

F.Z.

 

Statistika

Articles View Hits
975795

Broj posjetilaca

Ove sedmice928
Ovog mjeseca10313

Trenutni broj posjetilaca

18
Online