Search AUBHA web site

Preporucujemo

Izbor slika

Facebook Like

Maida-Kulic-Vugdalic

Srebrenica kao pojam zaista ima sve veću mobilizirajuću snagu, što se pokazalo i u Sydneyu, 22 godine poslije počinjenog genocida, najvećeg u Evropi u istoriji postojanja Organizacije ujedinjenih nacija.

Program je vodila Nihada Alemić, koja je kao dijete preživjela je tu srebreničku kataklizmu, što govori i o tome da mladi preuzimaju ulogu onih koji će govoriti na najautentičniji način o Srebrenici kao simbolu zla, simbolu mržnje, simbolu nebrige medjunarodne zajednice. Posjeta je bila najbolja do sada, a program može poslužiti kao primjer jednostavnosti i prezentiranja onog što je najvažnije - sve činiti da se Srebrenica, bilo gdje u svijetu, ne ponovi .

Sekretar-Ambasade-BiH-Canberra-Edin-Omerika

 

Vrlo toplim riječima pisano, pismo NJE Ambasadora BiH, Mirze Hajrića pročitao je Edin Omerika, sekretar Ambasade, s obzirom da je Ambasador bio visoki gost na centralnom obilježavanju 22.godišnjice srebreničkog genocida u Adelaidu.

 

Dzemila-Gabriel

Počasna konzulica BiH za Novi Južni Vels, gospođa Džemila Gabriel je na osjećajan način poručila da kao majka, nečija kćerka ili supruga, sebe smješta u taj haos zločina 11. jula 1995. i narednih dana, istovremeno diveći se i Nihadi i Mirsadi i njenoj majci koja ih je uspjela sačuvati od ljudi kojima bi i zvijeri pozavidjele.

Hafiz-Ensar-Cutahija

Hafiz Ensar Ćutahija, je na svoj način i kroz vjersku prizmu, podvukao da je možda i od zla koje se desilo u Srebrenici gori - zaborav. Grijeh je zaboraviti Gospodara, sebe, svoga prijatelja, roditelja, svoje dijete, svoju zemlju, zaboraviti neprijatelja. I o terminologiji srebreničkog zla hafiz kaže: Nije nam se desilo , već su nam zločinci zlo uradili. Treba pitati majku čjih je pet sinova ubijeno može li zaboraviti, treba pitati majku čije tek rodjeno dijete četnik čizmom zgazi, treba pitati dječaka koji je tri dana prao krvave noževe kojima su poklani njegovi roditelji, braća i sestre, prijatelji, rodjaci..." Zatim je hafiz Ćutahija uputio dovu kojom traži osvještenje nakon Srebrenice jula 1995.godine.

 

U onom laganijem dijelu programa Srebrenica 1995-2017 u prepunoj sali Bosanskog kulturnog centra u Leppingtonu, Srebrenica je bila kao izraz u različitim formama.

Dzenita-Karup-Cengic

Dženita Karup Čengić je izvela prelijepu ilahiju bez pratnje potpuno kompatibilnu manifestaciji, Maida Kulić Vugdalić je recitacijom vlastite pjesme Heroina iskazala divljenje prema majki srebreničkoj.

Ucenici-Bosanske-etnicke-skole-Sydney

Nekoliko učenika Bosanske etničke škole su svojim bosanskim jezikom iskazali bol za srebreničkim žrvama, majkama, kćerkama, sinovima, očevima.

 

Ukupan komemorativni dojam dopunjavali su autentični video snimci o zločinu koji je napravljen u srebreničkom kraju julskih dana 1995. godine. Sve je to bilo lijepo sinhronizirano, rekosmo na vrlo jednostavan način, tako da ništa nije bilo suvišno.

Na kraju su svi čestitali Nihadi Alemić na stamenom vodjenju programa, s obzirom da je i sama sve to preživjela, zajedno sa majkom, sestrom i bratom.

Srebrenica, zbog toga ne smije biti aktuelna samo jedan dan u godini, o onom što je tamo učinjeno treba da pričamo kroz razne oblike aktivizma cijelu godinu, a da se u julskim danima intenzivnije bavimo tim pitanjem i manifestacijama koje će opominjati i spašavati od zaborava.    

         

F. Z.

 

Statistika

Articles View Hits
976040

Broj posjetilaca

Ove sedmice1586
Ovog mjeseca10971

Trenutni broj posjetilaca

13
Online