Search AUBHA web site

Preporucujemo

Izbor slika

Facebook Like

Frank Edina Amela ConnieSvake godine škola za jezike u Viktoriji (Victorian School of Languages-VSL) organizira prijem za najbolje učenike.

VSL je najveća državna institucija koja nudi učenje stranih jezika u australskim školama skoro 80 godina. Ove godine 49 jezika je akreditovano u završnim razredima, medju kojima je i bosanski. Naime, bosanski jezik je uveden u izborni program u 12. razredu (tzv Victorian Certificate of Education) još 2006. godine i do sada preko 250 učenika je uspješno položilo ispit, a oni najbolji su dobili zaslužena priznanja.

Ceremonija je održana u prostorijama Univerziteta u Melbournu u ponedjeljak 3. marta uz prisustvo učenika, roditelja, diplomatskog kora i predstavnika Ministarstva za školstvo.

U svojim obraćanjima govornici su istakli vrijednost studiranja jezika, od sticanja novih znanja i razvijanja intelektualnih sposobnosti koje pomažu učenju, zatim dobijanja dodatnih bodova za upis na fakultete, pa do lakšeg održavanja ekonomskih i drugih veza sa određenom državom ili zajednicom.

U ime Ministarstva za školstvo Viktorije obratila se gospođa Inga Peulich, pomoćnik ministra za obrazovanje. Inače, gospođa Peulich je porijeklom iz Bosne i Hercegovine, a u Australiju je došla kao 10-godišinja djevojčica krajem 60-ih godina prošlog vijeka. Dugo godina radila je kao profesorica u srednjoj školi, a od 1992. je član Parlamenta Viktorije. Gospođa Peulich je svakom učeniku osobno čestitala i uručila priznanje za odličan uspjeh iz stranog jezika.

Sa južnoslovenskih prostora nagrade su dobili slijedeći učenici: Edina Omerović i Amela Žižak iz bosanskog; Tonja Mlinar, Tomislav Trbuhović, Arnela Ðug (hrvatski); Blagojče Trajčevski, Paolina Kuzeva, Ana Sterjovska (makedonski) te Larissa Moga, Tijana Mason i Sara Petrović iz srpskog.

Medju nagrađenim učenicima posebnu pažnju privukla je sredovječna gospođa Agnes Mary Cauchi, koja je u zrelim godinama odlučila da studira malteški i pokazala da godine nisu prepreka da se savlada strani jezik.

Inga and Amela  Inga and Edina
Inga and Edina 2 theatre

 

5. 3. 2014.

 

Statistika

Articles View Hits
975724

Broj posjetilaca

Ove sedmice845
Ovog mjeseca10230

Trenutni broj posjetilaca

9
Online