Search AUBHA web site

Preporucujemo

Izbor slika

Facebook Like

DSC 0012

Po unaprijed utvrdjenom kalendaru AUBHA, 25. novembar, Dan državnosti Bosne i Hercegovine će i ove godine biti obilježen nizom manifestacija u bh. zajednici u Australiji.

Tako je već prošle subote, 18. novembra, u Geelongu učinjeno ono što je ranije planirano i obećano. Naime, zajedničkim snagama Bosanskih ljiljana iz Geelonga i ABA iz Melbourna (Udruženje Bošnjaka Australije) obilježen je Dan državnosti BiH.

Aida Haverić, predsjednica Bosanskih ljiljana i sekretar AUBHA, nakon himni obje domovine, u nekoliko rečenica podsjetila na dane kada je u Mrkonjić Gradu, 25. 11. 1943. udaren temelj državnosti Bosne i Hercegovine, tačnije obnovljena državnost i potvrdjene granice hiljadugodišnje Bosne, kao ravnopravne države u tadašnjoj jugoslovenskoj federaciji.

Zatim su učenici Škole bosanskog jezika iz Geelonga, predvodjeni nastavnicom Sadom Makaš, govorili stihove Modre Rijeke Maka Dizdara, Moja domovina, te On meni nema Bosne Josipa Pejakovića. Njihov program je bio vrlo simpatičan i nagradjen je aplauzom.

U ime ABA udruženja Munib Ramović je najavio goste iz Sydneya, Safet Alispahića, koordinatora AUBHA i glasnogovornika Fahira Zečevića. U svom obraćanju Alispahić je istakao da se ovogodišnje obilježavanje Dana državnosti odvija u teškom vremenu osporavanja naše prve domovine i velikih, vrlo prijetećih, previranja. Uz nadu da će i to biti prošlost, čestitato je prisutnim rodjendan naše prve domovine.

Na kraju je dodijelio priznanje članici Bosanskim ljiljanima iz Geelonga, za aktivan doprinos u radu AUBHA.

DSC 0022

Uslijedilo je narodno veselje a za to su bili zaduženi Bediha, Munib i Nazif. Kako je cijeli program sniman video kamerom uskoro će se ovo pojaviti na TV kanalu 31, koji se emituje svakog ponedjeljka.

Odbori Bosanskih ljiljana i ABA su vrijedno pripremali i radili u vrlo srdačnoj atmosferi i sa osmijehom, kako bi gosti bili zadovoljni. Po svemu sudeći - uspjeli su. Te osamnaeste novembarske noći se pričalo i slavilo u čast Bosne i Hercegovine.

 

U Perthu će Dan državnosti BiH biti obilježen u sklopu koncerta Halida Muslimovića, a u Adelaidu se u nedjelju 26. novembra organizuje piknik povodom praznika.

Bosanski centar u Springvalu (Melbourne) će istog dana tradicionalno obilježiti Dan državnosti, uz bogat muzički program, nastup hora i folklornih grupa, te prisustvo zvaničnika iz opštine Dandenong.

Centralna manifestacija će biti održana u subotu, 25. novembra u Sydneyu, a domaćin je BH Kulturni centar u Leppingtonu.

 

22. 11. 2017.

F.Z.

 

Statistika

Articles View Hits
967355

Broj posjetilaca

Ove sedmice776
Ovog mjeseca17051

Trenutni broj posjetilaca

13
Online