Search AUBHA web site

Preporucujemo

Izbor slika

Facebook Like

Safet Alispahić i Fahir Zečević - Crtice s puta u Melbourne i Geelong

DSC 0042

Pretposljednji vikend novembra 2017. proveden u Melbournu i Geelongu, ostaće nam u lijepom sjećanju, uostalom kao i sve ranije posjete dragim osobama i organizacijama u tim gradovima.

Ova posjeta je imala oficijelni karakter. Naime, koordinator AUBHA (Unija) Safet Alispahić je smatrao da je ovo prilika da se susretne sa zvaničnim osobama, ponajviše u funkciji pripreme Godišnje skupštine Unije, koja će se održati 24. novembra u prostorijama Ambasade BiH u Canberri.

Pojačanje mu je bio glasnogovornik Unije.

 

Geelong

Puno toga je planirano, ali se fizički ipak nije na sve stiglo. Vremena malo, udaljenost prevelika. U ovoj posjeti Esad Zorlak, stari provjereni prijatelj i aktivista u Bosanskoj zajednici, bio je prioritet. Posjeta je obavljena, o tome poseban osvrt.

Kasno popodne proveli smo s prijateljima Haverićima, u zaista srdačnoj i prijateljskoj atmosferi.

Kako je već bilo dogovoreno da se Dan državnosti ove godine u Australiji obilježi najprije u Geelongu, to je bio i razlog da u subotu i nedjelju, dva musafira zanoće u tom vrlo interesantnom gradu, koji i nije baš tako blizu Melbournea (preko 100km).

I uveče u subotu, u Ukrajinskom holu, bi svečanost, bismo dio toga, koordinator se obraćanjem uključio u sve to, bi lijepo, svi zadovoljni. Zajednička organizacija (Bosanski ljiljani iz Geelonga i ABA iz Melbourna), pokazuje pravo jedinstvo u mikro smislu i kompletan uspjeh ove večeri patriotizma. Puno dragih ljudi, puno razgovora, gosti u Geelongu kao kod svoje kuće. Atmosfera ona prava - bosanska.

Po dolasku u hotel pravimo malu analizu večeri u Geelongu i tako zadovoljno umorni u sitne sate odlazimo na počinak, s obećanjem da treba poraniti. Već je nedjelja.

 

Melbourne

Formalnosti u hotelu su završene, grabimo, prema dogovoru, u Islamski centar u Noble Parku. Kušajući ćevapčiće u prekrasnom restoranu, dolazi nam u društvo naš prijatelj i aktivista Sead Omerović, sa Fadilom Grebovićem, ocem dvije kćerke koje kao mlade snage u Zajednici postaju sve zapaženije. Velika tacna, sa nekoliko fildžana i vrela kahva, otvorena srca i muhabet o svemu što se dešava u Zajednici, i o tome kako može biti bolje, a uvijek može biti bolje.

Utisci autora ovih redaka su zaista impresivni. Dodatak ovom Centru, nova lijepa zgrada sa velikom salom i pratećim sadržajima, zaista govori da u pozadini toga djeluje grupa ljudi koja je tako nešto lijepo osmislila. Ima puno originalnosti.

Usput srećemo ef Purdića imama u džematu Noble Park. Na njegovom licu zadovoljstvo, kaže žuri na mektebsku nastavu. Safetovo pitanje je bio i odgovor da ima oko 85 polaznika mekteba.

 

BH Centar Springvale

Sa Sejom se rastajemo, i odlazimo na adresu 482 Springvale Rd, u popularni i poznati BH Centar. U pravo vrijeme dolazimo, tek što se završila Godišnja skupština. Stari Odbor je postao novi, na čelu je pregalac Atko Mešić, iz čijih se očiju naziru akcije i održavanje imidža Centra. Skupština se završila za dva sata, primjer drugima. Podvlači se da je finansijski izvještaj usvojen bez ijedne primjedbe, što je prava legitimacija pred članstvom.

Naravno, veliko oduševljenje jer je Centar, nakon požara, ponovo u funkciji . Dobija se utisak da je red na sve strane, finansijska situacija jako dobra i povoljna. Osjeća se volja članova Odbora da žele raditi i biti primjer drugima, kao i do sada.

U razgovorima se dotiče i Godišnje skupštine Unije i potrebe da BH Centar bude važna karika u lancu povezivanja svih članica, i stasavanju AUBHA u snagu koja će znati na najbolji način koheziono djelovati u radu sa svim bh organizacijama u Australiji.

Dok pričamo Safet Alispahić, koordinator Unije upostavlja video kontakt sa Kongresom Bošnjaka svijeta u Americi, tako da su se svi prisutni javili i predstavili cijenjenoj gošći Kongresa, Bakiri Hasečić, tom neumornom borcu za ljudska prava iz Višegrada. Naravno, i predsjedniku Kongresa Azemu Derviševiću Zengi.

Kako je vrijeme brzo proletilo, najbolje govori činjenica kada smo pogledali na sat - 2:45pm, više nije bilo vremena doći u studio SBS Radija Programa na bosanskom jeziku, kod urednika Amira Bukića. Stid nas je, ne znamo kako će to naš prijatelj Amir shvatiti.

Pod tim utiskom, opraštamo se od naših domaćina, koji tradicionalno obilježavaju Dan državnosti BiH, ovaj put u nedjelju 26. novembra.

Ponovo krećemo na suprotnu stranu Melbournea ne bi li se što prije dočepali Hume Highwaya i usmjerili prema Sydneyu. Start je bio u 5:30pm. Očekuje nas dug put.

Umor čini svoje, pa smo za razliku od dolaska, ovaj puta napravili tri kraća odmora. Vozimo naizmjenice, presabiremo se i onako samokritički pokušavamo analizirati uspjeh ove, fizički naporne, posjete.

Konstatujemo: ovakvih posjeta treba još više, više zbližavanja, više koordinacije, više pravih informacija, više povjerenja jednih u druge, što je pretpostavka uspjeha, što obećava rezultate. Zaboravimo sve ono što unazadjuje rad u Zajednici, ugledajmo se na one koji dobro rade!

I na kraju zaključak - ovaj put, sa aspekta perspektive i humanosti, i jedan novembarski vikend potrošen u Melbourneu i Geelongu - bio je pravi pogodak.

 

Fahir Zečević, glasnogovornik AUBHA

 

Statistika

Articles View Hits
967303

Broj posjetilaca

Ove sedmice739
Ovog mjeseca17014

Trenutni broj posjetilaca

11
Online