Search AUBHA web site

Preporucujemo

Izbor slika

Facebook Like

Esad-ZorlakVrlo često obuzeti dunjalukom i brojnim obavezama, zaboravimo na naše veterane u zajednici, koji su u snazi orali doslovce i neumorno radili za sveopštu stvar.

A, kada budu spriječeni u svojim aktivnostima, onda su uglavnom zaboravljeni ili negdje na margini dogadjaja.

Planirana posjeta (koordinator i glasnogovornik AUBHA) starom drugaru Esadu Zorlaku u Geelongu je bila na prvom mjestu liste viktorijskih destinacija.

Savremena navigacija dovela nas je u dom našeg dragog prijatelja, koji nas je već čekao. Prve riječi su mu bile da je lijekove rasporedjivao, po vrstama i odredjenoj satnici.

Srdačna dobrodošlica, kao potvrda našeg prijateljstva starog najmanje 15-tak godina. Čehra Esina je ostala ista, smisao za humor onaj stari, iskrenost u razgovoru i stavovima nepromijenjeni. Jednostavno, atmosfera drugarska. Posjeta s razlogom, da se upitamo za zdravlje, jer dugo se vidjeli nismo. Naučen na dinamiku Eso nas želi što bolje ugostiti, a mi njegovi gosti želimo samo čašicu razgovora i kahvu, da predahnemo. Esina vitalnost ne govori puno o njegovom zdravlju, koje je ipak kao i kod mnogih nas nagriženo zubom vremena i svega što smo preturili preko glave.

 

Drugi važan razlog je da sa Esom nismo mogli u direktnom kontaktu podijeliti bol kada je 2-3 godine prije izgubio svoju drugu - Nerminu rahmetli. Tragovi žalosti za suprugom su vidljivi i prepoznatljivi. Dok Safet i Esad piju kahvu, ja pijem čaj, a čaj pije mene. Napada me nesvjestica, borim se. Aspirin na trenutak čini svoje, bolje mi je.

 

Treći razlog nas obavezuje da i na ovaj način potvrdimo ogromne zasluge našeg prijatelja u bosanskoj zajednici u Australiji. Otuda i zajednički razgovor o trenutnom stanju u zajednici, njenoj prošlosti i budućnosti. Nije nas zaobišla ni konstataciju da kakvi god smo, da smo mi u Australiji najorganizovaniji, gledajući bh dijasporu u svjetskim relacijama. Ali, briga sugovornika je konstantna. Safet iznosi svoja zapažanja o bh dijaspori u USA gdje nema ni jedne bosanske organizacije, sve su bošnjačke. Za trenutak zaboravljamo na sebe, brinemo o zajednici u Australiji, Americi, Evropi!! Prosto molimo da naša prva domovina pod svoje skute prihvati dijasporu u kojoj su veliki intelektualni, politički i ekonomski potencijali.

 Esad-i-Safet

Kao na kružooku smo pretresli mnogo toga, opet s optimizmom. Mogli bi mi o svemu tome muhabetiti dan i noć, ali vrijeme brzo curi. Na polasku, autoru ovih redaka naš vrli prijatelj, naš drug, naš jaran Esad Zorlak, uruči primjerak knjige u pripremi, sa brojnim dokumentarističkim prilozima, gdje su i pisma brojnih političara u Victoriji i Australiji. Utisak je da smo nekada bili kompaktniji, čvršće zbijenih redova.

 

Taj rukopis obavezuje! Što bi se reklo - normalnom insanu i išaret je dovoljan.

Rastasmo se s nadom i čežnjom da se vidimo što prije!!!!

 

Fahir Zečević, glasnogovornik AUBHA

 

Statistika

Articles View Hits
967342

Broj posjetilaca

Ove sedmice760
Ovog mjeseca17035

Trenutni broj posjetilaca

5
Online