Search AUBHA web site

Preporucujemo

Izbor slika

Facebook Like

clanovi-podrinje-11juliU četvrtak 6. marta održan je zajednički sastanak predstavnika dva udruženja koja okupljaju porodice Podrinja i preživjele srebreničkog genocida. Naime, zbog geografske udaljenosti u Viktorijiu djeluju dva udruženja; jedno sa sjedištem u jugoistočnom dijelu Melbourna, tj u Dandenongu, a drugo u sjeverozadnom dijelu gradu, tj u St Albansu.

S obzirom da su im ciljevi isti, predstavnici “Podrinja 11. juli Srebrenica” i “Društva za prevenciju genocida-Srebrenica" su odlučili da unaprijede saradnju i zajedno obilježe 11. juli, dan sjecanja na genocid i hiljade ubijenih u Srebrenici i okolini jula 1995.

Predstavnici oba udruženja su se složili da ove godine organizuju prigodan zajednički komemorativni skup i to 11. jula u BH Centru Springvale. Takodjer je dogovoreno da se na ovaj skup pozovu eminentni gosti, prijatelji bh. zajednice iz australskog društva, kao i predstavnici vlasti.

 

Sastanku je prisustovao i koordinator Australske unije bosanskohervegovačkih asocijacija (AUBHA) g. Sead Omerović, koji je izrazio podršku i pomoć u obilježavanju ovog komemorativnog skupa.

Ovom prilikom pozivamo sve bh. klubove, organizacije i pojednice da uzmu učešće u obilježavanju nezampamćenog stradanja i ubijanja nevinih ljudi, žena i djece, a takodjer apelujemo na medije na bosanskom jeziku da pomognu promoviranju ovih aktivnosti.

 

Na sastanku je pročitano pismo i odgovor gradonačelnika Dandenonga g. Jima Memetija vezano za zahtjev udruženja “Podrinje 11. juli” da općina Dandenong donese rezoluciju o srebreničkom genocidu.

Sadržaj pisma je ohrabrujući, a izmedju ostalog potvrdjuje se i priznaje Rezolucija o Srebrenici koju je usvojio Parlament Australije i lokalna vlast će takodjer obilježiti 11. juli kao dan sjecanja na srebrenički genocid. Udruženje će nastaviti razgovore sa predstavnicima općine Dandenong o konkretnim aktivnostima, kao i poboljšanju uslova i nalaženju prostorija za rad.

 

Na prijedlog Abdurahmana Ibrahimovića, članovi udruženja “Podrinje 11. juli” su odlučili da se uključe i podrže humanitarnu akciju za oboljelog Naila Malagića. Odlučeno je da se uplati 1,000 dolara za njegovo liječenje, što predstavlja još jednu od mnogobrojnih donacija koje je Udruženje poslalo ove godine.

 

Pripremio A. Ibrahimović

7. 3. 2014.

 

Statistika

Articles View Hits
975744

Broj posjetilaca

Ove sedmice863
Ovog mjeseca10248

Trenutni broj posjetilaca

9
Online