Search AUBHA web site

Preporucujemo

Izbor slika

Facebook Like

AUBHA-odbor-24Nov2017

Relativno dugo pripremana Godišnja skupština Australijske unije bosansko hercegovačkih asocijacija u Australiji (AUBHA), održana je tradicionalno u povodu Dana državnosti Bosne i Hercegovine u Ambasadi naše prve domovine u Canberri, 24.novembra 2017.godine.

Svoj doprinos u radu, kao i podršku, iskazao je svcojim prisustvom i posebnim pismom NJE Ambasador Bosne i Hercegovine za Australiju i Novi Zeland, Mirza Hajrić. U ulozi posmatrača i kao predstavnik Islamske zajednice iz Sydneya, Skupštini je prisustvovao Hasan Alijagić.

O svom radu izvještaj su podnijeli koordinator, sekretar, blagajnik i glasnogovornik/potparol.

Safet Alispahić, koordinator u protekle dvije godine je u širem izvještaju prisutnima pokušao prikazati i dokazati sve napore koji su učinjeni da AUBHA stekne ugled i da njena misija u Bosanskoj zajednici u Australiji stekne punu afirmaciju. U širokoj elaboraciji prisutni auditorijum je mogao saznati o tome da je dosadašnji koordinator Alispahić, uložio zaista puno truda da posjeti maltene svaku bh organizaciju, članicu AUBHA u Sydneyu, Melbourneu, Adelaidu, s pokušajem da se u Queenslandu krene s mrtve tačke.

Ono što je na vrhu svega ovoga jeste činjenica da je bio akterom najvažnijeg dogadjaja za bh zajednicu u Australiji, posjete PM Malcolma Turnbulla BH Centru u Perhtu, gdje su otvorena vrata zajednici neslućenih razmjera, što je veliki kapital u budućnosti. Pohvalio je dobru organizaciju centralne manifestacije obilježavanja genocida u Srebrenici, održane u Adelaidu, kao i obilježavanje 15. aprila Dana Armije BiH u Geelongu.

U Sydneyu su na veliko zadovoljstvo obilježeni 22. maj, dan kada je BiH postala članica UN, te Dan bijelih traka, kao teška uspomena i opomena na prijedorska stradanja.

Po prvi put delegacija AUBHA je bila 2016. godine u Potočarima i na šehidsko mezarje je, kao zvaničan dio protokola, položila cvijeće (Safet Alispahić i Safet Mangić).

Podrška koordinatora svim organizacijama a uz to i Odbora, kao operativnog tijela izmedju dvije skupštine, je evidentna i bila je konkretna i efikasna. Sastanci su se održavali redovno jednom mjesečno putem skype konferencija.

Iz operativnih razloga, AUBHA je usvojila kalendar obilježavanja važnih dogadjaja kako slijedi: 1. mart - Dan nezavisnosti, 15. april - Dan Armije BiH, 22. maj, dan prijema BiH u UN, 31. maj - Dan bijelih traka, 11. juli, Dan sjećanja na genocid u Srebrenici, te 25. novembar Dan državnosti Bosne i Hercegovine. Lako se zaključuje da su u ovom mandatu ustanovljeni Dan prijema BiH u Ujedinjene nacije i Dan bijelih traka, vrlo važni datumi iz novije bh istorije. Sve članice su redovno obilježavale ove datume, a svaki puta centralno obilježavanje je unaprijed dogovarano i realizovano. Koordinacija te vrste bila je vrlo uspješna.

Na izvještaj koordinatora treba dodati i činjenicu da je prije četiri godine nakon uspostavljanja AUBHA (Unija) dosadašnji koordinator u prvom mandatu je vršio dužnost sekretara, vrlo uspješno.

Uz prethodnu diskusiju izvještaj o radu koordinatora je prihvaćen, kao i izvještaji sekretara, blagajnika i glasnogovornika/potparola. Aspekt informisanja zaslužuje poseban osvrt, u čemu se ističe izuzetna saradnja sa SBS Radijem Programom na bosanskom jeziku i urednikom Amirom Bukićem.

Priznanje-BHMZ-Adelaide

Za konstruktivan doprinos u radu AUBHA po raznim osnovama, priznanja su dobile sljedeće članice: Bosanski ljiljani iz Geelonga, Centar u Adelaidu i Islamski centar u Noble Parku/Melbourne.

Pojedinačne nagrade su zaslužili i dobili: Ed Hušić, član Federalnog Parlamenta, dr Haris Halilović, Melbourne, dr Edi Čustović, Melbourne, te Fahir Zečević, Sydney.

Nakon zajedničke potvrde o radu kroz usvojene izvještaje, koji uvijek može biti i bolji i efikasniji, pristupilo se izboru novog Odbora AUBHA, ovaj puta sedam, umjesto pet u prethodne četiri godine, iz razloga veće efikasnosti u djelovanju na terenu.

Glasanje je potvrdilo sljedeći sastav novog Odbora AUBHA: Aida Haverić, Geelong, koordinator, Mehmedin Mustafić, Adelaide, sekretar, Fahir Zečević, Sydney, glasnogovornik/potparol, te ostali članovi: Fuad Mehmedović, Springvale/ Melbourne, Safet Mangić, Perth. Ostalo je da svoga predstavnika imenuje ABHCA (Bosanski centar Leppington) iz Sydneya.

Blagajnik će biti izabran na prvoj, konstituirajućoj sjednici Odbora AUBHA.

U ime Odbora, na predanom radu dosadašnjem koordinatoru Safetu Alispahiću se zahvalio Fahir Zečević.

Na početku novog mandata ide i molba svim članicama da budu u funkciji unapredjenja rada i snažna podrška novom Odboru, čiji sastav govori i o kontinuitetu u budućem radu. Zajedno smo jači.

 

Tekst i fotografije:

Fahir Zečević, glasnogovornik/potparol AUBHA

 

Statistika

Articles View Hits
967337

Broj posjetilaca

Ove sedmice759
Ovog mjeseca17034

Trenutni broj posjetilaca

8
Online