Search AUBHA web site

Preporucujemo

Izbor slika

Facebook Like

Ambasador-Mirza-HajricKao što je ranije najavljeno, a po kalendaru Australijske unije bh asocijacija (AUBHA) centralno obilježavanje 25. novembra, Dana državnosti Bosne i Hercegovine, održano je u velikoj sali Bosansko hercegovačkog kulturnog centra u Leppingtonu. Domaćin je bila članica AUBHA, Australijska bosansko-hercegovačka kulturna Asocijacija (ABHCA).

Ono što zaista daje posebnu dimenziju centralnog obilježavanja jeste činjenica da su kao uvaženi gosti bili prisutni: NJE ambasador BiH za Australiju i Novi Zeland Mirza Hajrić (na slici), počasna konzulica u Sydney, gospodja Džemila Gabriel, Ed Hušić član Federalnog parlamenta, Paul Lynch član Parlamenta države NSW, te predstavnik načelnika liverpoolske opštine.

Razlog za još veće slavlje ovog značajnog datuma iz istorije Bosne i Hercegovine leži u činjenici da je dug za kreditno zaduženje za izgradnju Centra otplaćen, te je svako od posjetilaca dobio obilatu večeru kao poklon od menadžmenta ABHCA.

Zvanicnici-na-danu-drzavnosti

Obraćanje gostiju

Poslije himni i pozdravnog obraćanja voditelja Hasana Alijagića, prvi je govorio NJE, Ambasador Mirza Hajrić, koji se po prvi puta obratio prisutnim u ovakvoj prilici. Podsjetio je na istorijski temelj ovog Dana državnosti, ističući Deklaraciju o pravima gradjana BiH, staru 74 godine, usvojenu na ZAVNOBiHu, tog 25. novembra 1943. godine, kao preteču sadašnjim pravima u Evropskoj uniji. Takodje, osvrnuo se i na presudu za ratne zločine generalu Ratku Mladiću, od prije nekoliko dana, čudeći se zaista čudnom kriteriju da se šest opština nije tretiralo kao mjestima genocida. Upitao se - koliko to treba da bude ubijeno osoba da bi i taj kriterij bio relevantan.

Ed-Husic-MPUvaženi član australijskog Federalnog parlamenta Ed Hušić (na slici lijevo), se obratio u dvije verzije. Prva je imala oblik oficijelnosti i bila je u engleskoj verziji, dok je druga bila vrlo simpatičan pokušaj da se malo slobodnije obrati prisutnim na bosanskom jeziku. Ovaj vrlo perspektivni australijski političar, bh porijekla, dobio je najviše aplauza te večeri.

Paul Lynch, član državnog Parlamenta za Liverpool, vrlo čest gost u Bosanskoj zajednici, uputio je sve čestitke narodima Bosne i Hercegovine za Dan državnosti, i kroz prizmu čestitosti Bosanske zajednice u Sydneyu i državi Novi Južni Vels (NSW).

Pet učenika Bosanske etničke škole su i ovaj puta recitovali stihove o zemlji Bosni, da prostiš, kako glase stihove pjesnika Maka Dizdara.

Ucenici-BES

Kao i uvijek, pobrali su aplauze. Voditelj programa reče da BES polazi 78 učenika.

Hor-Modra-rijeka

Zabavni dio je otvorio Hor Modra Rijeka iz Sydneya, vrlo profesionalnom izvedbom nekoliko pjesama, da bi mladi folklorni ansambl KUD Zambak nastavio sa tri spleta igara iz BiH, tako da bi se ovaj dio mogao nazvati narodnim veseljem, jer rekosmo kredit uzet za gradnju Centra, od prije 15 godina, definitivno je otplaćen.

KUD-Zambak

U to ime, jedan od pokretača i donatora toga projekta Hasan Alijagić se zahvalio svima onima koji su na bilo koji način pomogli da se izgradi ovako lijep i velik Bosansko-hercegovački kulturni centar u Sydneyu.

Da se neće stati spomenuo projekat gradnje doma za stare i iznemogle osobe (nursing home), u pripremi, sa 32 sobe, što bi zaista za mnoge u Bosanskoj zajednici u Sydneyu bilo izuzetno dobro rješenje, za stariji dio populacije u Bosanskoj zajednici.

Rekosmo, u Sydneyu je bilo puno razloga da se obilježeni Dan državnosti BiH, kao centralna manifestacija u Australiji pamti iz mnogo razloga. Sve čestitke za učinjeni trud.

 

Fahir Zečević

 

Statistika

Articles View Hits
967315

Broj posjetilaca

Ove sedmice746
Ovog mjeseca17021

Trenutni broj posjetilaca

6
Online