Search AUBHA web site

Preporucujemo

Izbor slika

Facebook Like

Udruzenje-penzionera-i-pocasni-konzul-Sydney

U povodu Dana državnosti Bosne i Hercegovine i Medjunarodnog dana zaštite žene od nasilja u utorak 28. novembra 2017. godine Počasna konzulica BiH u Sydneyu, gospodja Demila Gabriel primila je žene iz Bosnian Disability Association New Life (BSDA), ili kako je uobičajeno reći iz sydneyskog Udruženja penzionera.

U kratkom uvodu Izeta Zečević, predsjednica BSDA je Počasnu konzulicu još jednom upoznala sa najnovijim aktivnostima ovog udruženja, tekućim problemima i nastojanjima da se oni prevazidju. Uz konstataciju da su žene u Zajednici uglavnom zapostavljene, podrška Počasne konzulice gospodje Gabriel je ono što se zna cijeniti. Do sada niko nije pokazao toliko sluha da se upusti u sve te probleme i pokuša nešto učiniti za populaciju starih, iznemoglih i bolesnih članova Zajednice.

Bilo riječi o tome da li se mogu ili ne mogu prenositi socijalne penzije u matičnu zemlju. I ovdje je potvrdjeno da se tako nešto neće uskoro realizovati zbog stave Vlade Australije. Sporazum dvije zemlje se tiče radom stečenih penzija, ali ne i onih socijalne prirode. S druge strane, servisi koje nudi australijska vlada omogućavaju ugodniji život i za katergorije starih, ali te servise treba koristiti masovnije i popularišući ih više u Zajednici.

U prioritetima potreba osoba u trečem dobu života na prvom mjestu je pitanje izgradnje doma za stare i bolesne (nursing home) u Bosanskoj zajednici, a onda slijede nikad riješeni problemi sa prevodilačkom službom, te sve oštrije izraženi problemi sa “housing servisima”.

Kada se tiče podmladjivanja Zajednice, Počasna konzulica je zamolila da joj se dostave spiskovi mladjih članova, sinova, kćeri, i unuka sa kojima bi ona pokušala raditi na planu uključenja u razne aktivnosti u Zajednici. Nadajmo se da će se na tom planu napraviti pomaci.

Ovom prijemu u prostorijama Počasnog konzulata (44 Market Street, Sydney CBD) prisustvovalo je 20-tak članica ovog udruženja penzionera, gdje je svaka od njih imala šta reći u jednom neposrednom i otvorenom razgovoru. Prijem je trajao oko dva sata, a onda je cijela grupa bila počašćena od domaćina/domaćice gospodje Demile Gabriel, zaista obilatim ručkom u samom srcu Sydneya.

Obostrano oduševljenje bi se moglo pretočiti u činjenicu da su svi shvatili na najbolji način da se mnogo toga zajednički može riješiti, te da su svakom od članova Udruženja penzionera u Sydneyu vrata Počasnog konzulata uvijek otvorena za bilo koju potrebu.

 

F. Z.

 

Statistika

Articles View Hits
967399

Broj posjetilaca

Ove sedmice814
Ovog mjeseca17089

Trenutni broj posjetilaca

8
Online