Search AUBHA web site

Preporucujemo

Izbor slika

Facebook Like

Au-BiH

Komenatar AUBHA na raspravu u parlamentu Bosne i Hercegovine o putnim troškovima naših diplomata

Sa nevjericom smo svjedočili medijskim izvještajima o verbalnom ataku na državnog poslanika i bivšeg ambasadora BiH u Australiji Damira Arnauta od strane ministra vanjskih poslova BiH Igora Crnatka za govornicom Parlamentarne skupštine BiH, tokom rasprave koju je g. Arnaut inicirao o ogromnom broju Crnatkovih putovanja.

Crnadak je tada naveo: „Imamo situaciju gdje je samo predlagač inicijativa koštao Ministarstvo oko 520 hiljada KM samo za jedan svoj mandat kao ambasador. Moramo vidjeti šta su bili efekti i toga“.

S obzirom da su primanja svakog ambasadora javni, te da nisu ni blizu navedenog, ovu očito izmišljenu cifru nećemo posebno ni komentarisati. Pogotovo jer za ambasadora Arnauta nije bilo troškova smještaja jer je bio obavezan stanovati u rezidenciji koju smo, skupa sa zgradom ambasade BiH u Canberri, svojim trudom, radom i sredstvima napravili mi, građani Bosne i Hercegovine u Australiji. Što se tiče efekata rada ambasadora Arnauta, koje je Crnadak također doveo u pitanje, o tome smo upravo mi posebno pozvani da govorimo.  

Čak i danas, četiri godine od njegovog odlaska, građani Bosne i Hercegovine u Australiji spominju nemjerljive doprinose ambasadora Arnauta na promociji njihovih i interesa naše zemlje. Ambasadora Arnauta, sa dubokom dozom uvažavanja, također još uvijek spominju brojni australski zvaničnici sa svih nivoa vlasti. Ambasador Arnaut je u Australiji ostavio trag koji nikakvi prizemni ataci ne mogu zasjeniti, a ovo su samo neki primjeri:

- Ishodio je jednoglasno usvajanje Rezolucije o genocidu u Srebrenici u Parlamentu Australije, do danas najdirektnije takve rezolucije u svijetu

- Ishodio postavljanje 6 tona teškog bosanskog stećka u Zvaničnim vrtovima Parlamenta Australije, poklon Ambasade BiH u Canberri povodom 20. godišnjice diplomatskih odnosa između BiH i Australije. Jedina dva poklona koja je Australija do tada pristala postaviti u Zvanične vrtove svog parlamenta su bili pokloni Kine i Izraela

- Ishodio puno priznavanje vozačkih dozvola BiH u svim saveznim državama Australije. Ovo predstavlja uštedu od preko 1.000 AUD za svakog našeg građanina koji je od tada došao u Australiju

- Uspostavio je počasne konzulate BiH u Sydney-u i u Aucklandu na Novom Zelandu

- Organizovao prvu i do danas jedinu Guest of Government (zvanični gost Vlade) posjetu iz Bosne i He- rcegovine na ministarskom nivou, Australiji i Novom Zelandu

- Uspostavio konzularne dane u Sydneyu, Melbournu i Perthu, što je rezultiralo značajnim uštedama za naše građane

- Ishodio postavljanje zastave BiH na Aveniji zastava u Coomi, na inicijativu rahmetli Alije Bašića

- Ishodio ponovno pokretanje pregovora između BiH i Australije o sporazumu o socijalnom osiguranju

- Postavio ploču sa imenima preko 1200 građana BiH koji su učestvovali u izgradnji zgrade Ambasade BiH i rezidencije

- Upriličio obilježavanje svakog Dana državnosti BiH tokom svog mandata, te uveo praksu pozivanja svih građana BiH na takve prijeme

- Ishodio, u saradnji sa ambasadorom Hrvatske, odstranjivanje termina „građanski rat“ iz rezolucije o odnosima Australije i Srbije

- Organizovao blisku saradnju i koordinacioni mehanizam preko 25 bosanskohercegovačkih udruženja i organizacija u svim saveznim državama Australije.

 

Ambasador Arnaut je ove i slične uspjehe ostvario prije svega zahvaljujući izuzetno prisnim odnosima koje je uspostavio i njegovao sa brojnim članovima Parlamenta Australije, kako iz vladajuće koalicije tako i iz opozicije, te sa svim bosanskohercegovačkim udruženjima. Takvo njegovo djelovanje dovelo je do istovremene promocije interesa Bosne i Hercegovine, ali i bh. udruženja u Australji, kao i do jačanja uticaja naših građana u političkom životu Australije.

Neophodno je također napomenuti da je ambasador Arnaut bio prvi ambasador BiH u Australiji koji se zvanično odrekao usluga vozača, čime je Bosni i Hercegovini uštedio preko 70.000 KM godišnje (plata, smještaj, dnevnice i drugi troškovi), odnosno preko 250.000 KM tokom svog mandata. Kada se u obzir uzme da zbog ovog poteza ambasadora Arnauta vozač nije dodjeljen ni njegovim nasljednicima na mjestu ambasadora, samo ta njegova inicijativa je već uštedila Bosni i Hercegovini preko 500.000 KM.

Šta više, upravo taj iskren i profesionalan pristup ambasadora Arnauta je vratio povjerenje bh. zajednice u ambasadu BiH u Canberri, što je rezultiralo donacijama naših građana ambasadi u vrijednosti nekoliko desetina hiljada KM, uključujući namještaj, audio-video sisteme, umjetnička djela i slično, a o čemu MVP BiH posjeduje detaljnu evidenciju.

Konačno, što se tiče izjava Crnatka i nekih članova Parlamentarne skupštine BiH da su u inicijativi g. Arnauta osjetili “ambiciju da on bude ministar vanjskih poslova BiH“, mi građani BiH u Australiji smo tokom mandata ambasadora Arnauta imali priliku na djelu gledati samo jednu i jedinu njegovu ambiciju – da služi interesima Bosne i Hercegovine i njenih građana. Sličnu ambciju smo osjetili dok smo, iščekujući njegov dolazak u Australiju, svjedočili njegovom maestralnom oslobađanju Ejupa Ganića od srbijanske potjernice.

Uprkos svim ovim uspjesima, ili možda upravo zbog njih, građani BiH u Australiji nikada neće zaboraviti posljednji čin ambasadora Arnauta, noć prije njegovog odlaska iz Australije, na ispraćaju u ABHCA centru u Sydneyu. Održao je govor uzdignute glave, s pravom ponosan što je ispunio sva obećanja koja je na tom istom mjestu dao tri i po godine ranije, okrenuo se na izlazu iz sale i poklonio svojim Bosancima i Hercegovcima.  

Uspjesi, efekti rada, djela, ali i ljudskost Damira Arnauta, prevazilaze sve one koji se usude dovoditi to u pitanje. No zato postojimo mi, građani BiH u Australiji, koji možemo reći istinu o tome.

 

AUBHA će svoj stav proslijediti Parlamentu BiH kao i medijima u Bosni i Hercegovini.

 

4. 12. 2017.

Odbor AUBHA

koordinator Aida Haverić

 

 

Statistika

Articles View Hits
967310

Broj posjetilaca

Ove sedmice742
Ovog mjeseca17017

Trenutni broj posjetilaca

8
Online