Search AUBHA web site

Preporucujemo


Deprecated: Invalid characters passed for attempted conversion, these have been ignored in /home/customer/www/aubha.net/public_html/modules/mod_globalnews/helper.php on line 471

Izbor slika

Facebook Like

Piše: Agim Dobruna

Cijeli svijet se veseli, praznični dani oraspoložili i one najtužnije, a u Melburnu, u dalekoj Australiji, posebno bosansko slavlje. Kako i ne bi bilo, okupili smo se, evo ponovo, uz naš tradicionalni Sveaustralijski bosansko-hercegovački nogometni turnir. Ovo je sada već, 28. po redu, i domačini su bili članovi KUD BiH Dandenong, koji se u Australijskoj četvrtoj ligi Viktorije, takmiče pod zvaničnim imenom “SPRINGVALE CITY’ F.C.

Pobjednici-Bossy-Sydney

U dva lijepa sunčana dana, 23-24. 12. 2017. okupiše se ekipe iz cijele Australije, koje u svojim redovima imaju djecu, koja su porijeklom iz naše jedne nam jedine Bosne i Hercegovine, ili su od roditelja koji su doseljenici iz lijepe naše BiH.

Već prvoga dana stadioni domaćina, sa mekanom zelenom travom, osjetiše sportsku mladost još od ranih jutarnjih sati, jer po izvršenom izvlačenju, sedam dana prije početka turnira, imenovane su dvije takmičarske grupe, i počele su utakmice svaka ekipa protiv svake ekipe.

Učesnici turnira (kliknite na sliku da povećate)

 KUD-Dandenong  BH-Centar-Springvale
KUD Dandenong BH Centar Springvale 
 Stari-Most-Brisbane  Bosna--Melbourne
Stari Most Brisbane Bosna Melbourne
Djerzelez-Melbourne  Bossy-Sydney
Djerzelez Melbourne Bossy Sydney

 

Vrijeme prekrasno za igru, stadioni puni mladosti, navijači preplavili tribine, i atmosfera ko u Bosni i Hercegovini. Muzika bosanska, hrana i ponude sa roštilja bosanske, govori se bosanski a sve se dešava u Melburnu, glavnom gradu Viktorije u Australji. Preko dvadeset volontera opsluživalo je sve prisutne, žamor, muzika, osjećaj topline kao svoj među svojima, nasmijana lica, miris čevapa, jagnjetine sa ražnja, i ponajviše miris kahve, razgaljivalo je nostalgične duše naše.

Ništa ljepše za nas nije k’o što je ovo druženje uz sport, uz mladost, uz nadu i sigurnost, uz vjeru u budućnost, koja bi se zamaglila da nam nije ovih i ovakvih druženja, uz sreću, koja se, makar na kratko, uvuče u našu dušu, ništa ljepše nema od naše djece, koja sada imaju svoju djecu i mi njih, evo već, treću generaciju gledamo kako lijepo igraju nogomet na ovom našem nogometnom turniru, koji već dvadeset i pet godina traje.

 

Radost i sretni osjećaji prevaguju, nostalgija nestaje, i na kraju prvoga dana dobismo imena ekipa koje će igrati u nedjelju.

Za polufinale se plasiraše: 1) Sportsko društvo “Đerzelez”-Melbourne; 2) F.C.”Bossy”-Sydney; 3) KUD BiH Dandenong; i 4) F.C.”Stari Most”-Brisbane.

 

U prvom meču igrali su ekipa domaćina-organizatora ovoga turnira, KUD BiH-Dandenong iz države Viktorija protiv F.C. “Stari Most”-Brisbane država Queensland. U regularnom vremenu utakmice bilo je 1:1, te se pristupilo izvodjenju jedanaesteraca. S(p)retniji su bili gosti iz države Queensland, ekipa “Starog Mosta” koja je sa ukupnom pobjedom od 5:4 uspjela, kao prva ekipa ući u finale turnira.

U drugom meču igrali su gosti iz New South Wales-a ekipa “Bossy” iz Sydney-a i ekipa iz države domaćina-Viktorije mladjani “Đerzelez”. Rezultatski u ovom meču nije bilo dileme, robusnija i spremnija ekipa gostiju iz Sydney-a pobijedila je naše Gazije sa visokih 4:0 i tako gosti iz Sydney-a i gosti iz Brisbana postadoše finalisti ovoga turnira, čiji glavni pokrovitelj je naša Ambasada Bosne i Hercegovine na čelu sa NJ.E. Mirzom Hajrićem, koji su obezbjedili lijepi prelazni pehar za ovaj turnir.

Zastava-RBiH

Finale, veličanstveno, igrači na teren izlaze sa velikom zastavom RBiH, navijanje zaglušilo ljepotu sunčano obasjani Melburn, najmlađi koji dođoše sa roditeljima, nanama i dedama, vrište od radosti, osjećajući da se nešto lijepo dešava, a sutra ćemo, ako Bogda, njima aplaudirati.

Nikako ne mogu opisati tu divnu atmosferu finalnog meča, ali zasigurno mogu zabilježiti da ostane za sva vremena, utakmica prava prvenstvena, puna dinamike, ljepote kombinacija, golova za sve ljubitelje nogometa. Krajnji rezultat 4:2 za bolju-najbolju ekipu F.C.”Bossy”-iz Sydney-a, sve vam govori, da je bilo veličanstveno. 

Veselje sa stadiona, koje je trebalo doživjeti, prenešeno je u službene prostorije, gdje je bila naša muzika i gdje je kasnije organizovana svečana dodjela priznanja najboljima.

Jednoglasnom odlukom zvaničnih sudija i članova Komisije za prizananja za najboljeg igrača turnira proglašen je ADVIN TREBINČEVIĆ, koji je ujedno i prvi strijelac turnira sa najviše postignutih golova, znači dupla “kruna”za Advina. Advin je porijeklom iz Bijeljine i ima samo 16 godina. Iako je ovo za njega veliko priznanje, za Advina će se tek čuti. Naravno da se pamti Advin je član pobjedničke ekipe F.C.”Bossy”iz Sydney-a.

Najbolji golman na ovome turniru je EDIN VEJZOVIĆ takođe član pobjedničke ekipe.

Ambasador-Mirza-Hajric-sa-igracima

Sva priznanja pojedincima, uručio je lično Ambasador NJ.E. Mirza Hajrić. 

Pehar-Ambasade-BiHKao što spomenih, najbolja ekipa, bolje rečeno, pobjednik ovogodišnjeg 28. po redu Sveaustralijskog bosansko-hercegovačkog nogometnog turnira je  F.C. ‘BOSSY’-SYDNEY koja je dobila pehar za prvo mjesto kao i prelazni pehar Ambasade BiH u Australiji, koji je predsjedniku kluba pobjednika Kasimu Salagiću lično uručio NJ.E. Mirza Hajrić.

Drugo mjesto na ovome turniru, osvojili su opet gosti, ekipa F.C. “STARI MOST” iz Brisbana, država Queensland, koji su prošlogodišnji pobjednici ovog turnira. Skromna ekipa Sportskog društva “BOSNA”-Melbourna dobitnik je pehara za FAIR PLAY ekipu.

 

Za kraj, šta drugo reći do da je slijedeći Sveaustralijski bosansko-hercegovački nogometni turnir u organizaciji drugoplasirane ekipe F.C.”Stari Most” u Brisbanu, država Queensland, koja na ovome turniru, obeća da će se potruditi da bude domaćin-kao što su to bili ovogodišnji domaćini iz KUD BiH Dandenong.

 

Ejvala Gazije Bosanske!

 

26. 12. 2017.

 

 

Statistika

Articles View Hits
1066139

Broj posjetilaca

Ove sedmice358
Ovog mjeseca7949

Trenutni broj posjetilaca

7
Online