Search AUBHA web site

Preporucujemo


Deprecated: Invalid characters passed for attempted conversion, these have been ignored in /home/customer/www/aubha.net/public_html/modules/mod_globalnews/helper.php on line 471

Izbor slika

Facebook Like

Odbor-i-uciteljice-sa-ambasadorom-Mirzom-Hajricem

Ono što je u Bosanskoj zajednici u Sydneyu obilježilo vjerovatno i cijelu 2017. godinu i što je pokazalo da se sve može uraditi skoro do perfekcije, bila je manifestacija Akademija Bosanske etničke škole u Sydneyu, sa radnim nazivom - Bosnian Ethnic School - End of year ceremony, održane 17. decembra 2017.godine.

Svi oni koji su bili prisutni obilježavanju kraja školske godine Bosanske Etničke Škole (BES) u velikoj sali BHKC u Leppingtonu, i prije samog otvaranja, po dekoraciji, pripremljenim priznanjima, bogatim buketima cvijeća, znali su da iza toga stoji zaista nešto neuobičajeno, zapravo vrlo ugodno iznenadjenje.

Himne dvije države na početku, otvaranje.

 

Početak prije 24 godine

U riječima predsjednice Odbora BES Dženite Čengić Karup, nakon zahvale na dolasku i dobrodošlice svim gostima, primjetno je zadovoljstvo:

”Zadovoljstvo mi je što ovaj skup odiše atmosferom kojom se proslavlja znanje, čemu zajedno svjedočimo, za 70 upisanih učenika u četiri odjeljenja: Auburnu, Leppingtonu, Penshurstu i Smithfieldu. Nastavno osoblje čine tri stalne i dvije povremene učiteljice. Saradnja sa svim organizacijama je bila korektna, a posebna zahvala ide vrlo značajnim sponzorima. Bosanska etnička škola ove godine slavi 24 godine postojanja i njen opstanak je testament, da je podržimo i tako održimo naš identitet.

Priznanje-Ministarstvo-obrazovanjaNSW-Selma-i-MakOno što mi čini zadovoljstvo jeste da istaknem učenike koji su nagradjivani od Ministarstva za obrazovanje u Novom Južnom Velsu. U 2016-toj godini priznanje su dobile Sabina Heco i Selma Zečević, a u 2017-toj: Sara Čampara, Armina Čepalović i Kerim Mak Pilavdžić.

Svi učenici su dobili priznanja osim za 2016.godinu, pa ćemo Selmi i Maku sada uručiti njihova priznanja. Zahvaljujem se svim članovima Odbora na uloženom trudu za uspješan rad Škole, kao i rodieljima na stalnoj podršci. Uživajmo večeras s našim učenicima, njihovim roditeljima, njihovom rodbinom i prijateljima.

U sveobuhvatnoj video-prezentaciji svi prisutni su se mogli uvjeriti u aktivnosti u školskoj 2017.godini. S mjerom i autentičnošću rezultati su apsolutni dokaz htijenja i umijeća da BES uspije na svim planovima.

Prezentacija učenika, zaista je bila bogata: od recitacija, sviranja na klaviru, izvodjenja igrokaza, do naručivanja ćevapčića negdje u Sarajevu, i sve začinjeno sa nekoliko spletova folklornih igara KUD Zambak . Za uspjehe u radu dodijeljena su priznanja za učenike i učenice u sva četiri odjeljenja Škole.

 

 Jedinstvena škola u bh dijaspori

Amir Šahinović, vrlo uspješan biznismen, dobitnik priznanja kao prvi utemeljivač BES, sa još tri saradnika kaže:

AmirSahinovic-i-Dzenita-Cengic-Karup

'Po mom mišljenju BES je prva u bh dijaspori u svijetu, jer je registrovana 10-tak dana poslije priznavanja bosanskog jezika u Australiji, 1993.godine, 24 godine prije. Raduje da su tadašnji učenici danas uspješni ljekari, inžinjeri, pravnici, biznismeni, a mnogi od njih imaju i svoju djecu, postali su roditelji. Ono što sam večeras vidio vrlo je impresivno, pa želim čestitati Odboru Škole na čelu sa gospodjom Dženitom, a nadam se da će zajednica znati prepoznati ove vrijednosti i u permanentno podržavati rad Bosanske etničke škole.'

Govorio je o značaju maternjeg jezika u prezentaciji kulture drugim etničkim grupama u Australiji, a onda je uručio priznanja svojim saradnicima o kojima je govorio biranim riječima. Husein Harambašić, je bio prvi učitelj i predsjednik Nastavničkog vijeća, radio je na pripremi plana rada Škole, uradio i udžbenik po kome se odvijala nastava. Taj primjerak je sačuvan. Jasmina Bajraktarević kao sekretar Škole je puno radila na komunikaciji sa Ministarstvom obrazovanja u NSW. I ona je dobila zasluženo priznanje.

Ibrahim Mujčević je uložio nevjerovatnu snagu u temelje Škole i bio je veza sa tada dvije islamske zajednice, zapravo objašnjavao je roditeljima značaj učenja maternjeg jezika u Australiji. Nažalost, Ibro je teško bolestan. Zaista je pohvalno što se Odbor BES sjetio onih koji su bili kamen temeljac Škole na bosanskom jeziku u Sydneyu, odnosno NSW.

 

Priznanja sponzorima

Sponzori BES u Sydneyu su vrlo važna komponenta u bitisanju Škole, pa otuda i priznanja uručena od predsjednice Odbora. Sanel Begić , je opremio kompletno odjeljenje u Leppingtonu klupama, stolicama, tablom, priborom i sveskama, finansirao je održavanje piknika i ekskurziju u Canberru. Počasna konzulica u Sydneyu gospodja Džemila Gabriel, finansijski je pomogla Školu i realizaciju ekskurzije u Canberru i stalna je moralna podrška. Ahmet Duranović, je kupio tri kompjutera i video-projektor. Mirela Garibović, član Odbora i stalna je finansijska podrška Školi. Islamska zajednica u Sydneyu, sa sva tri džemata i finansijski i logistički je bila snažna podrška. Za rad na logističkom planu posebna priznanja su dodijeljena Amiru Šahinoviću, za osnivanje i Mirsadu Kadiću, za rad u Odboru u vrijeme kada je Škola posrtala.

Sanel-Begic-i-Odbor-skole-2017

Kao sponzor, roditelj dvoje djece polaznika BES i čestit član Bosanske zajednice Sanel Begić je imao iskazao zadovoljstvo ozbiljnim i uspješnim radom Odbora i predivnom prezentacijom rada u 2017.godini, te obećao nastavak saradnje i ubuduće. Pokazao je da je istinski donator i činjenicom da je svako od članova Odbora škole u 2017.godini nagradio vaučerima za večeru za dvije osobe.

Principalova nagrada (Principal's Achiever Awards) u vidu knjiga na bosanskom jeziku, za najistaknutije učenike, dodijelila je predsjednica Odbora Škole Dženita Čengić Karup sljedećim učenicima: Sara Čampara, Omar Sedlarević, Armina Čepalović, Ema Begić, Kerim Mak Pilavdžić, Ajla Bećirović, Medina Musić i Elma Bašić. Usmeno priznanje, za stalnu podršku radu Škole, je odato akademskoj slikarki Nadiji Fazlić.

 

NJE, Ambasador Mirza Hajrić o BES i bosanskom jeziku

NJE Ambasador BiH za Australiju i Novi Zeland, Mirza Hajrić je održao završni govor na ovoj manifestaciji sa vrlo znažnim akcentima o značaju bosanskog jezika, pogotovo na prostorima Australije, te planovima u skoroj budućnosti:

Ambasador-Hajric-svecana-torta"Pred svima nama ovdje okupljenim je važan period od 500 dana, u kojem vjerujemo da ćemo uspjeti bosanski jezik uvrstiti kao izborni predmet u javnim školama u NSW. U tih 500 dana, do februara 2019., ćemo zaokružiti tim ljudi koji će uz podršku Ambasade iznijeti taj projekat. Uvjeren sam da to možemo i hoćemo. Tu bitku vrijedit dobiti, jer bosanski jezik je bogat, širok i dubok.

Na tom jeziku je napisana 'Na Drini ćuprija" i 'Travnička hronika", to je jezik nobelovca Ive Andrića, Meše Selimovića, Alije Isakovića, najvećeg živućeg liričara Evrope Abdulaha Sidrana, Nedžada Ibrišimovića, Dževada Karahasana, Irfana Horozovića, Zilhada Ključanina, Maka Dizdara, Muse Ćazima Ćatića. Tim jezikom su govorili i naši velikani kroz hiljadugodišnju istoriju Safvetbeg Bašagić, Edhem Mulabdić i drugi. Na tom našem bosanskom jeziku su pjevali Safet Isović, Zaim Imamović, Zehra Deović, Beba Selimović, Kemal Monteno, i danas pjevaju Zdravko Čolić, Bijelo dugme, Halid Bešlić, Dino Merlin, i mnogi drugi čije pjesme volimo. Prvi tragovi našeg jezika zabilježeni su prije hiljadu godina, upotrebom glagoljice, a potom i bosančice, alhamijado književnost ima značajno mjesto u svemu tome.

Naglasio je: ”U jednom istorijskom periodu bosanski jezik je sakriven. Naredbom Zemaljske vlade Austrougarske od 4. 10. 1907.godine odredjeno je da se - "...napusti naziv bosanski jezik i da se imade zemaljski jezik nazvati srpsko-hrvatskim". Na nama je da ne dozvolimo da se taj jezik izgubi, da nestane na ovim prostorima".

Ambasador Hajrić specijalno je pohvalio rad učiteljica Senade Hurić, Elme Mustafić, Merime Beglerović Kadić i Sanele Harbaš, posebno kao majki koje djeluju u odgojnom procesu i u Školi i u kući.

 

Program večeri vrlo uspješno su vodili Mirsada Helać i po prvi puta i učenik BES Jasin Albayrak.

Još jednom. Bila je ovo zaista ugodna prezentacija rada Bosanske etničke škole u Sydneyu, dobro osmišljena, vrlo bogata u svakom pogledu, ugodna za oči i dušu učenika, roditelja i rodbine, cijenjenih gostiju, sponzora, kao i ostalih koji su svojim prisustvom pokazali da cijene svoj izvorni jezik i kulturu. Jednostavno, kompletna prezentacija, bez imalo sumnje, može poslužiti kao matrica drugima kako javno predstaviti rad u nekoj organizaciji.

 

KUD-Zambak

Nadajmo se da će ispoljena energija i volja za još boljim rezultatima rezultirati masovnijim upisom učenika u narednoj 2018. školskoj godini. Ovo je na roditeljsku pažnju.

 

Fahir Zečević, glasnogovornik/potparol AUBHA

 

Statistika

Articles View Hits
1066121

Broj posjetilaca

Ove sedmice325
Ovog mjeseca7916

Trenutni broj posjetilaca

4
Online