Search AUBHA web site

Preporucujemo


Deprecated: Invalid characters passed for attempted conversion, these have been ignored in /home/customer/www/aubha.net/public_html/modules/mod_globalnews/helper.php on line 471

Izbor slika

Facebook Like

Piše Agim Dobruna
BH-Fanatikos-Melburn
Dan vruć, bolje rečeno vreo, sunce se široko smije, srijeda je, a rijeka ljubitelja tenisa žuri prema “Tenis gradu” u Melburn parku. Sve sija od ljepote, a kako i ne bi sijalo kada znam da sam i ja medju njima, ja Bosanac po rodjenju, žurim da gledam rodjenog Bosanca, našeg ponosnog Damira Džumhura.
Damir je 30. na svjetskoj tenis listi, do jučer je sanjao da bude ispod 100 a danas u drugom kolu, “Australian Open” igra sa Australcem-domaćinom koji se zove John Millman koji je tri godine stariji od našeg Džumhura, ali rangiran je na 128. mjestu na svijetu. Idem, smijem se naglas, jer sve u meni se raduje, raduje mi se srce jer je Damir prvog dana ovog velikog svjetskog takmičenja pobijedio u prvom kolu.


Raduje mi se duša, jer evo drugi meč, u drugom kolu, idem i ja da gledam našeg Damira, znajući da je čitava mala armija BH Fanatikosa s njim od početka. Raduje mi se tijelo, jer sunce prži i svaku mi kost oživljava, pa nekako brže i lakše hodam. Raduje mi se i nasmijano lice, jer ne primjećujem papagaje na otvorenom, a koje toliko volim, ne primjećujem razigranost šarenila boja na odjeći ljubitelja tenisa, ne primjećujem ljepotu šarenih ptica koje se tako glasno raduju suncu i ljetu, al zato primjećujem da je arena (court) br. 3 prepuna, prepuna jer igra unutra Damir Džumhur, tamo neki Bosanac i njihov Australac John Millman.
Australskih navijača, 90% u pomenutoj Areni, a nas Bosanaca i Hercegovaca “šaka jada”, kako bi se ono reklo, no ta mala “šaka jada” stalna je meta svih uključenih službenih kamera, ta mala armija Fanatikosa, ne da je ponosna na svoje porijeklo, odakle je i naš Damir, već oni su danas ponosni s ponosom kakav se rijetko vidja na ovakvim velikim svjetskim sportskim skupovima.

Tu atmosferu ponosa nikad do sada nisam doživio, tu grandioznost nagradjivanja svakog dobivenog poena, ama baš svakog, ne može se nigdje doživjeti kao što doživih danas.
Srijeda 17. januar 2018. dan koji ću pamtiti dok sam živ, dan kada su svi na kraju, ipak, aplaudirali našem pobjedniku, našem Damiru Džumhuru, dan kada je sunce pržilo do 37+C a Damir bio vazda nasmijan; dan kada sam pomislio, nekoliko puta, da letim iznad teniskog terena a u rukama mi BH zastava, dan kada misliš da sanjaš, a znaš da ne sanjaš, jer svi gledaju u nas u “šaku jada” i u Damira gorostasa.

MirzaHajric-Australian-open

Ambasador Mirza Hajric - radost poslije pobjede D. Dzumhura

Damir pobjednik, nadje se na kraju vrelog meča, na isčekivanju žrijeba za naredno treće kolo. Da li je to sreća ili nesreća ni sam nisam pametan da napišem, ali znam da našeg Damira u trečem kolu “Australia Open” čeka prvak svijeta, čovjek koji je prvi teniser na svjetskoj rang listi, čeka ga Rafael Nadal-Španac, šest godina stariji od našeg ponosa Džumhura, čeka ga i neka ga čeka. Doći ćemo i mi, ta mala “šaka jada”, možda u najvećem broju, jer se ovaj meč igra u najvećoj i najljepšoj areni, koja se zove, “Rod Laver arena”, a po imenu najčuvenijeg živog Australca-tenisera.

Arena je kapaciteta 14.820 mjesta, i znam de će biti dubke puna. Znam, jer Australci mnogo cijene popularnog Rafu. Znam da će Damir prvi puta igrati u toj velelepnoj areni, znam da će imati tremu, znam da je popularni “Rafa” jednom poklekno nadahnutom Damiru, kojem je “kao” predao meč, iako je dotle gubio, znam da sve ovo znam, al znam da mi je žao što baš Damir dobi u trečem kolu, “Australian Open” za protivnika -prvaka svijeta!? Možda sve ovo što znam ne znaći ništa, možda ja ništa ne znam, al zato Damir zna.

Idemo kupiti kartu dok ih još ima, iako su preskupe, jer najjeftinija karta u toj areni je $130 ostale su sve skuplje i skuplje kako se stolice primiču igralištu.
Bilo-kako bilo, pare na sunce, meč se igra naveče, a taj dan petak 19. januar pržit će sunce, cijeli dan 39+C.
Neka prži, pržilo je i u srijedu, na otvorenom, pa Damir pobijedi.

 

Napomena:

Zbog meča izmedju domaćeg igrača Kirgiosa i Tsonge oganizatori su naknadno promjenili odluku tako će Džumhur i Nadal igrati u drugoj dvorani (Margaret Court Arena) u večernjem terminu.

18. 1. 2018.

 

Statistika

Articles View Hits
1066122

Broj posjetilaca

Ove sedmice327
Ovog mjeseca7918

Trenutni broj posjetilaca

6
Online