Search AUBHA web site

Preporucujemo

Izbor slika

Facebook Like

Adel-slika1U organizaciji Bosanskohercegovačke muslimanske zajednice Južne Australije (BHMZSA) u Adelaidu je obilježen 8. mart međunarodni Dan žena.

Pored mnogobrojnih posjetilaca svečanosti je prisustvovala i gospođa Jing Lee, član Parlamenta Južne Australije i sekretar u Ministarstvu za odnose za etničkim zajednicama (Shadow Parliamentary Secretary for Multicultural Affairs). Gospođa Lee je prigodnim riječima pozdravila prisutne i svim ženama čestitala praznik.

 

Predsjednik BHMZSA, gospodin Almir Alispahić, se takodjer pridružio čestitkama i ukratko osvrnuo na položaj žena u društvu. Između ostalog je podsjetio kako sva prava koja žene danas imaju nisu bila jednostavno data, za njih su se morale izboriti, a ta borba često je bila žestoka i teška.


“Ipak, može se primijetiti kako se, s godinama, sve više gubi osnovni značaj "Osmog marta".
Žena se danas nerijetko predstavlja kao objekt i često postaje predmet marketinških kampanja čiji je jedini cilj maksimizirati profit na temelju iskrivljene slike seksualnosti”.

"Dan žena" prvi put je proslavljen 28.2.1909. u Sjedinjenim Američkim Državama a 18.3.1911., dan je obilježen u Austriji, Danskoj, Njemačkoj i Švicarskoj. Diljem tadašnje Austo-Ugarske organizirano je čak 300 demonstracija gdje su žene tražile svoja prava.

Iz političkih ili drugih razloga danas mnoge grupe nastoje umanjiti važnost ovog datuma, proglašavajući ga "reliktom prošlosti" i "ostavštinom komunizma". Zbog toga je "Osmi mart", ovdje u Australiji poprilično neobilježen praznik.

Veče je proteklo u prijatnoj atmosferi uz muziku “Deni benda” i širok izbor domaćih tradicionalnih jela.

 

 

 Adel-slika2  Adel-slika3  
 Adel-slika4  Adel-slika5

 

Klikni na sliku da povećaš.

 

 

Statistika

Articles View Hits
975779

Broj posjetilaca

Ove sedmice908
Ovog mjeseca10293

Trenutni broj posjetilaca

12
Online