Search AUBHA web site

Preporucujemo


Deprecated: Invalid characters passed for attempted conversion, these have been ignored in /home/customer/www/aubha.net/public_html/modules/mod_globalnews/helper.php on line 471

Izbor slika

Facebook Like

Počasna konzulica BiH u Sydneyu, gospodja Džemila Gabriel zajedno sa svojim mužem Chrisom Gabriel, Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine organizovala je na svojstven način, što će ući u istoriju obilježavanja ovog vrlo važnog datuma iz novije istorije Bosne i Hercegovine.

Pocasni-konzul-Dan-nezavisnosti-BiH-2018

Potrudila se da se svečanost tim povodom održi u najstarijem parlamentu u Australiji, u Parlamentu NSW u Sydneyu, u petak 23.2.2018. godine. Zaista originalno - praznik jedne zemlje se obilježava u parlamentu druge zemlje.

Bilo je prvobitno planirano 50 mjesta, ali se moralo prilagodjavati dvostruko većem broju pozvanih gostiju: diplomata, političara, predstavnika vjerskih zajednica i predstavnika Bosanske zajednice u Sydneyu.

Nakon himni obje države, BiH i Australije, pogram je oficijelno otvorila Počasna konzulica BiH gospodja Gabriel obraćanjem i pozdravljanjem prisutnih, ističući da Australija otvaranjem vrata Parlamenta pokazuje visoko poštovanje prema Bosni i Hercegovini i njenoj nezavisnosti. U svom izlaganju je bila vrlo emotivna, kazala je da je naša prva domovina preživjela etničko čišćenje i genocid, ali da je preživjela, te da će je ona vječito u srcu svome nositi, što je pozdravljeno burnim aplauzima.

Poslije toga Dan nezavisnosti čestitali su član Parlamenta NSW Mark Coure, parlamentarni sekretar za transport i infrastrukturu u NSW, koji je i zvanično predstavljao premijerku NSW Gladis Bereklijan, zatim član Federalnog Parlamenta Ed Hušić, te David Clarke, parlamentarni sekretar u NSW Parlamentu. Svi su pokazali poštovanje ali i dobro razumijevanje šta se sve dešavalo poslije sticanja nezavisnosti BiH, pa sve do sada.

Kao predstavnik Bosanske zajednice za govornicom se pojavio Nijaz Sofić.

Zaslužuje da se kaže da je bilo veliko interesovanje diplomatskog konzularnog kora u Sydneyu, koga su predstsavljali konzuli iz 15 zemalja svijeta: Amerike, Ruske Federacije, Njemačke, Japana, Turske, Pakistana, Švicarske, Portugala, Tajlanda, Grčke, Bahama, Kazahstana, Koreje i Nepala.

Guverner NSW Hon David Harley poslao je pismo u kojem izražava žaljenje što nije bio prisutan zbog drugih obaveza, ali je iskreno čestitao Dan nezavisnosti BiH. Čestitke su došle i od Hon Julie Bishop, ministrice vanjskih poslova Australije i zamjenice Prime Ministra, uz izvinjenje da je spriječena državničkim obavezama da bude na ovoj svečanosti.

Poslije ovoga na sam dan ili za naredni vikend, Dan nezavisnosti će biti obilježen u Bosanskoj zajednici širom Australije: Sydneyu, u četvrtak 1. marta, u Perthu, Adelaidu i Melburnu.

 

Fahir Zečević, glasnogovornik/potparol AUBHA

 

Statistika

Articles View Hits
1066123

Broj posjetilaca

Ove sedmice331
Ovog mjeseca7922

Trenutni broj posjetilaca

7
Online