Search AUBHA web site

Preporucujemo


Deprecated: Invalid characters passed for attempted conversion, these have been ignored in /home/customer/www/aubha.net/public_html/modules/mod_globalnews/helper.php on line 471

Izbor slika

Facebook Like

Sada, evo već tradicionalni, deseti po redu “Bošnjački festival”, ovoga puta u tri predviđena dana održavanja, pokaza, i dokaza svima da bolan ima Bosne, jašta radi, ima je i biće je vazda.

Piše: Agim Dobruna

Islamski-centar-DeerPark

Već u petak, 16. marta 2018. godine, u goste našem Islamskom centru “Deer Park” osnivaču, i organizatoru ovog kulturno-umjetničkog multikulturalnog festivala, dođoše uvaženi gosti iz jedne nam jedine Bosne i Hercegovine. Došli su: profesor Izet efendija Čamdžić, poznati vazija, i novinar Bajro efendija Perva, kako nam rekoše, dugogodišnji bivši urednik lista “Preporod”, koji izlazi u našoj Bosni i Hercegovini.

Bila mi je čast prisustvovati tom druženju njih i nas, bolje rečeno, odnosno bolje napisano, nas i njih, jer je to svejedno, i oni su mi, a i mi smo oni, pa ma gdje bili.

ABIC-ef-DjidicKada nam je, u ime organizatora, vrijedni imam ABIC-a, Muhamed efendija Đidić, predstavljao uvaženog gosta, profesora Izeta efendiju Čamdžića, ja nisam ni znao koliko je on važan, popularan, i veliki, čiji se vazovi elektronski prenose u sve dijelove ovoga dunjaluka, sve dok nisam u svojim grudima osjetio vibracije njegovoga glasa, koji se polahko izdvajao iz mršavog tijela srednovječnog mumina. Taj glas taj vibrator koji se osjetio, i kad bi bio jak, i kad bi zvonko zvučao, da naglasi važnost izrečenog, bio je umiljat i smirujući. Nisam ovo, do sada, nikada prije osjetio.

Moja kamera je zujala, a ja sam slušao, slušao, i iz meni nepoznatih razloga, osjećao se sigurnijim, i nekako jačim uz taj njegov vaz. Njegove riječi koje nije unaprijed napisao, bile su tečne, povezane i svrsishodne.

U jednom trenutku slušanja, pomislio sam da ovo nije samo vazu-nasihat, pomislio sam, da ovaj naš efendija Đidić, vrlo skromno nam predstavi ovu gromadu od običnog mumina, ovo zdanje znanja i umjeća prenošenja tog svog znanja na nas slušaoce, skromno Bogme efendija, skromno ovo najavi. Mislim, da ovo nije do efendije, već do vazlije, živ nam i zdrav bio.

I drugi gost, novinar Bajro efendija Perva, gromko izgovori ono što je nanijetio, i ostavi i on svoj trag puta od Bosne do Australije, da nam pokaže kako ni on ne dođe samo da vidi ovu daleku zemlju i nas kako u njoj živimo. Pripremio nas je novinar Bajro, skoro kao zvanični uvodničar, za sutrašnja dva dana predviđenog Bošnjačkog festivala, stalno ponavljajući riječi, da nas ima mashallah!

ABIC-ef-Camdzic

Sutrašnji dan, nakon sinošnjeg nezaboravnog druženja, osvanu punim sjajem jesenjeg australskog sunca, koje nije pržilo kao ljetos, ali je mamilo svojom milošću, sve naše dobre Bošnjane iz ovog lijepog Melburna, a i goste iz obližnjih gradova i država u ovoj prelijepoj Australiji, da se susretnemo na ovom jubilarnom 10.-om po redu Bošnjačkom festivalu, koji svakog marta u godini, evo već deset godina, organizuju rukovodioci i brojni volonteri našeg prelijepog ABIC-a (Australsko-Bošnjačkog Islamskog Centra) “Deer Park” u ovom našem gradu Melburnu.

ABIC-Izlozba

I susretosmo se u prostoru koji u svoja njedra primi svu dobrotu organizovanog i spontanog druženja naših dobrih Bošnjana, koji emigriraše u ovu daleku, ali prelijepu Australiju, kao i gostiju iz jedne nam jedine Bosne i Hercegovine. Ma, da ne pobrčem ono što sam nanijetio napisati, sve je ovdje bilo bosansko, i sve je ovdje bila jedna nam jedina BiH. Nije ovdje bilo gostiju i domaćih, svi smo mi bili gosti, a i domaći, jer kako reče profesor Izet efendija Čamdžić, razlika između džemata u Bosni i Hercegovini i džemata u dijaspori, je u tome što džematlije u Bosni i Hercegovini idu u džamiju radi vjere i radi druženja, a džematlije u dijaspori idu u džamiju radi vjere, radi druženja i da dodirnu svoju Bosnu i Hercegovinu koja je u njihovom zajedničkom džematskom srcu!

Tako smo se drugoga dana družili više kao džematlije, unutar džamijskih prostorija, gdje je bilo, pored vjerskih obreda, mnoštvo drugih korisnih ponuda, a što je trajalo sve do podne namaza, odnosno do ručka. Poslije zajedničkog ručka, druženje je nastavljeno napolju pod lijepo uređenim čadorima, namjenskim za ove i ovakve prilike.

ABIC-nastup-djece

Uz vjerski dio prijepodnevnog programa, uz učenje Kur’ana časnog, čime nas je počastio najmlađi Nedim Polimac, prvo nas je zvanično poselamio od srca, naš glavni imam IZ-a u Australiji, Jasmin efendija Bekrić, kao i svi nakon njega, a govorili su: hafiz Ensar efendija Ćutahija, Salih efendija Mujala, Izudin efendija Mezit, Reuf efendija Mezit, Ibrahim efendija Hadžihasanović, kao i “šlag na divnu zajedničku slatku tortu druženja”-obraćanje novinara Bajre efendije Perve i naravno profesora Izeta efendije Čamdžića.

Nastavak programa, uz Ašere Nedima Polimca, prvo su nam, pod čadorom dobrodošlicu poželjeli “Mladi bulbuli” Mektebski hor ilahija i kasida, koje zdušno priprema i vodi mladi Ibrahim efendija Hadžihasanović.

Zatim u programu je bio recital Sadije Hadžihasanović, pa smo slušali neizbježne lijepe bosanske sevdalinke, ovaj puta u izvedbi Esada Hadžihasanovića, govorio nam je novinar Bajro efendija Perva o svojim ratnim iskustvima, pa smo slušali novinarku i pjesnikinju, bolje rečeno književnicu Suadu Suljić-Sokolović, zatim smo gledali i slušali hor djece iz škole Bosanskog jezika, namjerno neću da napišem-škole na bosanskom jeziku,-jer oni čuvaju naš bosanski jezik tako što ga izučavaju ravnopravno sa engleskim, njemačkim, japanskim.

Pa nas je počastio vazu-nasihatom hafiz Ensar efendija Ćutahija i na kraju ovog drugog dana, Ašere i dova Salih efendije Mujala, bivšeg glavnog imama IZ-a za Australiju.

Treći najveseliji programski dan Bošnjačkog festivala, održava se u nedelju 18.marta 2018.godine, u cijelosti pod čadorima, iako je malo vjetar ometao ljepotu programskih zvaničnih ponuda uvaženim zvanicama i nama vjernim, dobrim Bošnjanima, koji sve ovo i pripremiše za zvaničnu prezentaciju.

ABIC-Voditelji

Dobrodošlicu, trećeg programskog dana Festivala, svima nama, priredile su naše vrijedne i lijepe voditeljice programa; Amina Seferović, zadužena za vođenje programa na našem lijepom bosanskom jeziku, i Zerina Karagić zadužena za vođenje programa na engleskom jeziku.

Obavezno intoniranje himnih Australije i Bosne i Hercegovine podiglo je na noge sve prisutne, a toga dana veliki programski čador bio je popunjen do posljednjeg mjesta, a izvan čadora blizu šesto džematlija, tražilo je svoju mogućnost za praćenje ovog bogato pripremljenog programa.

Nakon oficijelnih himni, odlomkom iz časnog Kur’ana, obratio se Ismet efendija Purdić, imam džemata Noble Park iz druge bosanske džamije u ovom našem Melburnu.

Ovih dana, i u dane priprema samog Festivala, najvredniji imam domaćina ABIC-a “Deer Park”-Muhamed efendija Đidić, počastio nas je probranim riječima dobrodošlice svima od srca.

Poslije lijepih pozdravnih riječi našeg imama, posebno odabranim riječima i sa iskrenim osmjehom obratio se predsjednik ABIC-a Senad hadžija Jusufović, koji se zahvalio svim zvanicama što nam dođoše da nam uveličaju ovaj naš zajednički multikulturalni festival, a Bogami srdačno se zahvalio i armiji volontera, koji odradiše, kako to on i ustvrdi, ogroman posao, a koji će se, ako ništa drugo, pamtiti dugo-dugo….

Poslije iskrenih i nadasve nadahnutih riječi zahvale predsjednika ABIC-a kraćim recitalom počastili su nas polaznici iz škole Bosanskog jezika, na čelu sa profesorom Ramizom Muminovićem, a prije samih pojedinačnih obraćanja zvanica, sevdah uvijek i vazda da razgali naše duše.

ABIC-gosti

U ovom prvom oficijelnom dijelu obraćanja zvanica, obratili su nam se zvaničnici: profesor Jasmin efendija Bekrić-Glavni imam IZ-a u Australiji, zatim NJ.E. Ambasador Bosne i Hercegovine za Australiju i Novi Zeland, gospodin Mirza Hajrić, pa doktor Hariz Halilović profesor na RMIT Univerzitu u Melurnu, zatim naš dobri novinar Bajro efendija Perva, koji nije skrivao svoje ushićenje što se nalazi ovdje sada među nama, među dobrim Bošnjanima. No da se obraćanje zvaničnika, ne bi preobrazilo u “odvraćanje”, (malo šale), pobrinuo se režiser, koji nas je počastio nastupom hora imama, koji pjevaju ilahije i kaside, tradicionalno na ovakvim skupovima, kao i na skupovima religijskih programa u našoj džamiji. Nastupili su imami: Ibrahim efendija Hadžihasanović, Reuf efendija Mezit i Izudin efendija Mezit.

Nakon ovih divnih izvedbi duhovnih pjesama bilo je i zvanično obraćanje gostiju:

-          Hon. Marlene Kairouz MP - Ministar for Consumer Affairs,

-          Mrs. Nataly Suleyman MP - State Member for St. Albans,

-          Cr. Margaret Guidice-Mayor of Brimbank City Council,

-          Mr. Mohamed Mohideen - President of Islamic Council of Victoria,

-          Member of Victoria Police.

Do kraja prvog oficijelnog dijela trećeg festivalskog dana, bila je vesela scena nastupa KUD-a “Dukat”, našeg najvećeg i najstarijeg plesnog ansambla Kulturno-umjetničkog društva iz Deer Parka, koji u svom sastavu imaju četiri plesne grupe, svih uzrasta. Bilo, kako bilo, njihove nastupe, uvijek gledaju svi, tako da je i ovaj puta, zvanični programski čador bio posve mali da primi sve znatiželjne, i one koji u tim ansamblima imaju svoju djecu, unučad, rodbinu…

ABIC-folklor

Folklora, i narodnih igara iz naše šarolike Bosne i Hercegovine, nikada dosta, ali program je morao nastaviti svoju režijsku putanju.

Prije podne namaza, počastio nas je dovom hafiz Ensar efendija Ćutahija, imam džemata iz velikog Sydney-a, gdje takođe, kao i u Melburnu, imamo dvije bosanske džamije.

Nakon podne namaza, kraćeg odmora za ručak, ponovo redovan planirani kulturno-umjetnički program. Prvo su nastupile djevojke hora iz Noble Parka, sa ilahijama i kasidama.

Poslije njih, još jedan manji ženski hor Ilahija i Kasida iz Deer Parka, pa onda igre mladosti do iznemoglosti. Kulturno-umjetnički ansambla “Mladi biseri” iz Dandenonga, došli su sa svojim najmlađim i malo starijim grupama, koje su nas uveseljavale, dugo, dugo…

Mladost, razdraganost na licu, neumorne igre, razveseljavale su, čini mi se svih šesto džematlija, koliko ih je, po mojoj slobodnoj procjeni, bio toga dana. Ma svako je želio da gleda i snima telefonom naše najdraže folkloriste.

Sevdah i bosanska sevdalnika, poslije igara, dolazi kao mehlem na dušu naših dobrih Bošnjana. Sevdahom i sevdalinkama, nas je počastio, popularni izvođač narodnih pjesama i sevdalinki, Muhamed “Muki” Gredelj, koji nije štedio svoj glas, pokušavajući tako dati svoj doprinos ovom jubilarnom festivalu.

Pošto su se smjenjivali folklorist i naše sevdalije, opet, za smiraj duša, javlja nam se naš profesor Izet efendija Čamdžic, koji je bio vidno uzbuđen i sretan svim ovim što se dešavalo, nama, njemu, njima svima…

Ko sretniji, mi, koji smo sve ovo posmatrali i nagrađivali aplauzima, učesnici programa, koji su uživali, nakon gromkih aplauza dobivenih od iskrenih posmatrača, našeg Bošnjačkog festivala, koji evo slavi svoj deseti jubilarni rođenadan, programeri-amateri koji su sve ovo osmislili, režirali i pripremili za izvođenje, ili roditelji naših nasljednika, koji su tako uživali u nastupima, da ih je teško bilo, čini mi se, odvojiti od središnje bine na kojoj se nastupalo.

Ja mislim da su uživali svi, i da ovaj festival, ma kako ga ko nazivao, postaje vezivno tkivo svih napaćenih duša, svih novorođenih naraštaja, svih šehida kojih se uvijek sjećamo, i svih zaljubljenih duša koje se zaljubiše, u ovih deset godina, baš na ovom Festivalu, na festivalu sreće, dobrote, druženja, veselja, razbibrige, razmjene informacija, dubokih osjećaja blizine jednoj nam jedinoj i na kraju Festivalu budućnosti i opstanka nas dobrih Bošnjana.

 

Ejvala Bosanske Gazije, ima nas i biće nas, mashallah!!

ABIC-Gredelj-Camdzic

Za kraj, naš veliki vazija, naš profesor Izet efendija Čamdžić, izrazio je želju da se slika sa legendom, izvođačem sevdalinki Muhamedom “Mukijem”Gredeljom i evo želju smo mu ispunili. Sretan povratak u našu jednu nam jedinu profesore!!

 

 

Statistika

Articles View Hits
1066125

Broj posjetilaca

Ove sedmice331
Ovog mjeseca7922

Trenutni broj posjetilaca

7
Online