Search AUBHA web site

Preporucujemo

Izbor slika

Facebook Like

Đerzelez pobjednik 19. turnira bh. timova u Melburnu

Piše i bilježi Agim Dobruna

Finalisti-BHCentar-Djerzelez

Finalisti: BH Centar Springvale i Đerzelez

Četiri bosankohercegovačke nogometne ekipe u Melburnu tradicionalno koriste pauzu u prvenstvu i slobodne dane povodom uskršnjih praznika za organizaciju turnira i druženja ljudi porijeklom iz BiH koji žive u ovom dijelu Australije.

Domaćin i organizator ovogodišnjeg 19.-og po redu Viktorijanskog nogometnog turnira bili su vrijedni entuzijasti iz KUD-a BiH iz Noble Parka, koji su učinili sve kako bi u subotu i nedjelju, 31. marta-1. aprila 2018, svima bilo lijepo i ugodno, družeći se međusobno i ujedno sa nogometom.

Prema važećem dogovoru, sve četiri ekipe Viktorije koje se zvanično takmiče u ligama Viktorije, trebalo je da dođu na ovaj turnir sa dvije svoje ekipe (prvi i drugi tim), kako bi bilo osam učesnika na turniru, i tako pomoglo domaćinu da organizacija i realizacija budu materijalno što uspješnije.

Ovaj dogovor nisu mogle ispoštovati dvije ekipe (Bosna Melbourne i BH Centar Springvale) iz opravdanih razloga i tako smo na zvaničnom izvlačenju, koje je održano u srijedu 28. marta, imali šest prijavljenih ekipa koje su bile podijeljene u dvije grupe.

Grupi “A”: BH Centar Springvale, KUD BiH (2) i Đerzelez.

Grupa “B”: KUD BiH, Đerzelez (2) i Bosna Melburn.

 

Prvog dana takmičenja postignuti su slijedeći rezultati:

BH Centar - Springvale - KUD BiH (2) 3:0,

KUD BiH - Đerzelez (2) 4:3,

KUD BiH (2) - Đerzelez 1:6,

Đerzelez (2) - Bosna Melburn 1:1,

BH Centar Springvale - Đerzelez 2:0,

KUD BiH-Dandenong - Bosna Melburn 3:3.

 

Iz grupe “A” u polufinale su se plasirali BH Centar Springvale kao pobjednik i Đerzelez kao drugoplasirani tim, a i grupe “B” KUD BiH-Dandenong kao pobjednik i Bosna Melbourn kao drugoplasirana ekipa.

Koristeći Bergerove tablice, stručni tim organizatora turnira, ukrstio je protivnike tako što je pobjednik iz jedne grupe igrao polufinalnu utakmicu sa drugoplasiranom ekipom iz druge grupe.

U prvoj polufinalnoj utakmici u nedjelju 1. 4. 2018. godine, BH Centar Springvale je bio bolji od Bosne Melburn, i sa pobjedom od 2:0 ušao u finale bez primljenog gola.

U drugoj polufinalnoj utakmici, punoj prekreta i lijepih golova, Đerzelez je pobijedio KUD rezultatom 4-3.

 

I polufinalne i finalna utakmica igrale su se po lijepom sunčanom danu, pravom jesenjem bez velike vručine, pred oko 300- 350 gledalaca. Atmosfera idealna za druženje sunarodnjaka iz jedne nam jedine, koji ovo druženje iskoristiše maksimalno i oni što ne dođoše na ovaj Viktorijanski tradicionalni turnir, zažalit će, pogotovo kad vide galeriju slika i DVD, koje sam obećao izraditi i postaviti za javnost, jer sam snimao finalnu utakmicu u cjelini.

Miris ukusnih bosanskih specijaliteta sa roštilja, pojačan žagor i u zvaničnim prostorijama, kao i na tribinama napolju, zvuk muzike i divan glas pjevačice, donijeli su željeni osjećaj da je ovo danas Bosna i Hercegovina u malom, jedna nam jedina, koju tol’ko volimo, osjećamo u duši, što nam dovoljno govori da ovi, i ovakvi turniri nisu badava izmišljeni.

AgimDobruna-snimateljSve se nekako poklopilo, lijep i sunčan dan, utakmice bez ikakvih ekscesa, sudije na terenu ozbiljne, ali ne i rigorozne, nasmijana lica odraslih, veselost u igrama među djecom, koja su konačno bez tabloida i “pametnih” mobitela, pa ukus i miris, kao i istinski osjećaj bosanskih specijaliteta, i na kraju miris tradicionalne kahve, napunilo je duše i srca koji su puni nostalgije zbog tolike udaljenosti koja nas guši, udaljenosti od svoje jedne nam jedine Bosne i Hercegovine.

Sve ovo nabrojano ne može se dočarati pisanjem, pa sam se zato odlučio da snimim finalnu utakmicu, koja je počela tačno u 4 sahata poslije podne.

U finalu su se sastale ekipe Đerzeleza i BH Centra Springvale. Uprkos mnogobrojnim šansama pred oba gola prvo poluvrijeme završeno je bez pogodataka. Sredinom drugog poluvremena Mumamer Šošić koristi grešku u odbrani BH Centra i dovodi Đerzelez u prednost od 1-0. Do kraja utakmice rezultat se nije mijenjao i tako Đerzelez osvaja 19.-ti po redu Viktorijansko-bosanski nogometni turnir.

Drugoplasirana ekipa je BH Centar Springvale, najbolji strijelac na turniru bio je Muamer Šošić iz F.C.Đerzeelez, kao što je i najbolji golman Imran Malkić, takodje iz Đerzeleza. Za najboljeg igrača na ovome turniru, proglašen je Tarik Hota, igrač iz BH Centra Springvale.

Sve čestitke domaćinu-organizatoru, volonterima, bez kojih turnir ne bi ni bio ovako grandiozan, sudijama, muzici i muzičarima, gostima iz naše Bosne i Hercegovine koji dođoše u posjetu svojoj rodbini i dođoše pravo na ovaj turnir, i sve čestitke foto i pisanim reporterima koji ovo zabilježiše i objaviše za vječni život, jer kažu što nije snimljeno, ili napisano, nije se ni dogodilo.

Idući, jubilarni 20.-ti po redu Viktorijanski turnir, organizovat će ovogodišnji pobjednik, ekipa ĐERZELEZ u periodu 20.-21. aprila 2019.

Djerzelez-pehar

Zar ne vidite da se i sreća može dodirnuti!

Pogledajte fotografije na Facebook AUBHA.

 

3. april 2018.

Statistika

Articles View Hits
967394

Broj posjetilaca

Ove sedmice807
Ovog mjeseca17082

Trenutni broj posjetilaca

7
Online