Search AUBHA web site

Preporucujemo

Izbor slika

Facebook Like

Grb-Armije-RBiHU subotu 7. aprila 2018. godine u prepunoj dvorani hotela Novotel u Geelongu, koji se nalazi 70 km južno od Melbourna, obilježen je Dan Armije Republike Bosne i Hercegovine.

Ispred Udruženja “Bosanski ljiljan”, domaćina i organizatora ovogodišnje manifestacije, goste je pozdravila Aida Haverić, koja je ujedno i koordinator Australske unije bh. asocijacija (AUBHA).

Gospodja Haverić je istakla ulogu Armije u odbrani i opstanku Bosne i Hercegovine, te odala počast svim patriotima i braniocima. Uprkos blokadi i podmukloj igri medjunarodne zajednice “Bosna nije šapatom pala.”

Svoje izlaganje završila je stihovima: “O čovječe, stani, ovdje se pokloni! Skini kapu s glave, njima se pokloni.”

Mirza-Hajric-Aida-Haveric

Foto: Ambasador Mirza Hajrić i Aida Haverić, koordinator AUBHA

Svečanosti je prisustvao i NJE Mirza Hajrić, ambasador BiH u Australiji.

U svom obraćanju ambassador Hajrić je podsjetio na april 1992. godine i teške uslove stvaranja Armije RBiH, koja je uprkos sramnom embargu i nepovoljnom strategijskom okruženju, zajedno sa policijom Ministarstva unutrašnjih poslova Republike BiH, stala na put nesrazmjerno jačoj oružanoj sili agresora, na čelu sa nekadašnjom JNA.

“Borci Armije Republike Bosne i Hercegovine su bili obični ljudi, skromni, hrabri, dostojanstveni, moralni, privrženi vrijednostima dobra, a suprotstavljeni zlu svake vrste, bez obzira od kuda i od koga ono dolazilo.”

Ambasador Hajrić osvrnuo se i na trenutno stanje u BiH i blokadu nužnih reformi. Podvukao je da evropski put nema alternativu te da je vrijeme dezintergacija iza nas.

“Tendencije dobra, demokracije, pomirenja i ujedinjavanja moraju nadjačati tendencije zastoja i dezintegracija kojima se sve to ugrožava. Budimo optimisti, okrenimo se budućnosti.”

Ucenici-bosanske-skole

U prigodnom programu učestvovali su i učenici Bosanske škole, koji su nadahnuto recitovali stihove o Bosni i Hercegovini, što je izmamilo gromoglasan aplauz svih prisutnih gostiju i veliki osmjeh na ozarenom licu učiteljice Sade Makaš.

Sretan ti 26. rodjendan Armijo Republike Bosne i Hercegovine.

 

8. april 2018.

 

Statistika

Articles View Hits
967363

Broj posjetilaca

Ove sedmice786
Ovog mjeseca17061

Trenutni broj posjetilaca

8
Online