Search AUBHA web site

Preporucujemo

Izbor slika

Facebook Like

Bosanskaskola-Sydney

Pretklog vikenda je, prvi put u historiji, počela nastava na bosanskom jeziku u srednjim školama u Novom Južnom Velsu u Australiji. Razred učenika porijeklom iz Bosne i Hercegovine vodila je učiteljica Lejla Lihovac pod nadzorom direktorice Bosanske etničke škole (BEŠ) u Liverpoolu Đenite Čengić Karup.
"Ovaj sjajan rezultat posljedica je dugogodišnjih napora naših ljudi koji traju nekoliko godina, ali su tek u ovom pokušaju, uz podršku i saradnju Ambasade Bosne i Hercegovine u Australiji, uspjeli u toj plemenitoj namjeri. Ovaj put je vrijedni tim naših građana okupljenih oko BEŠ-a, u koordinaciji sa ambasadorom Mirzom Hajrićem, ispunio sve uslove koje je postavilo Ministarstvo obrazovanja, te je pozitivan odgovor dobijen pred početak novog semestra ipak bio samo formalnost", saopćeno je iz Ambasade BiH u Australiji.


Tako će od sada svake subote tokom školske godine u prostoru srednje škole Liverpool High School učenici imati predmet bosanski jezik.

"Ovo je veoma značajan pomak za bosansku zajednicu u Novom Južnom Velsu jer činom uvrštavanja bosanskog jezika u javni obrazovni proces sa desetinama drugih jezika svijeta naš jezik postaje jedan od izbornih predmeta koji učenici mogu birati u državnim školama. Ovaj status bosanski jezik ima u državnim školama u australskoj državi Victoria, gdje procesom rukovodi predsjednik udruženja nastavnika bosanskog jezika profesor Sead Omerović sa saradnicima", naveli su iz Ambasade.

Ambasada Bosne i Hercegovine izražava zahvalnost i upućuje čestitke svim pojedincima i organizacijama u Novom Južnom Velsu koje su doprinijele ovom važnom uspjehu naše zajednice u Australiji.

Ovom prilikom AUBHA podsjeća na nekadašnjeg Ministra inostranih poslova BiH, gospodina Svena Alkalaja i njegovu posjetu Australiji. Ministar Alkalaj je 6. februara 2011. godine posjetio Bosansku etničku školu u Sydneyu i tom prilikom izmedju ostalog rekao:

"Nemojte dozvoliti da naša djeca zaborave bosanski jezik... Nastava na bosanskom jeziku je nešto najznačajnije. ...Ja želim da ova škola bude nosilac svih aktivnosti ne samo učenja jezika, ne samo dopunske škole, nego i drugih aktivnosti na razvijanju kulturnih i drugih znametnosti, i da bude izvor i mjesto okupljanja ovakvim kulturnim događajima, praznicima, bajramima i drugim vjerskim okupljanjima. Da zajedno kroz ovakvo druženje još više organizujemo našu vezu, jer ono što je važno u ovim zemljama gdje boravimo je koliko smo dobro organizovani, tako će nas tretirati ova država."

Video snimak njegovog govora možete pogledati na https://www.youtube.com/watch?v=mvw0Uq16sw0

 

29. maj 2018.

 

Statistika

Articles View Hits
967397

Broj posjetilaca

Ove sedmice814
Ovog mjeseca17089

Trenutni broj posjetilaca

8
Online