Search AUBHA web site

Preporucujemo

Izbor slika

Facebook Like

Maturanti-VCE2018

Trend negiranja gotovo svega što miriše na Bosnu i Hercegovinu, uključujući i bosanski jezik, nije spriječio ni pokolebao bh. građane u Australiji da svečano obilježe kraj još jedne školske godine. Vec 13 godina zaredom, Udruženje nastavnika u Melbournu organizuje maturske večeri za đake koji uče bosanski jezik od 1-12. razreda, tj u osnovnoj i srednjoj školi.  

Ovogodišnja svečanost održana je u subotu 8. decembra u prepunoj sali hotela Mantra Bell City, uz učešće učenika iz tri državne škole u kojima se u sklopu redovne nastave izučava bosanski jezik, kultura i tradicija. Na kraju školovanja, tj u 12. razredu, učenici polažu usmeni i pismeni ispit, a dobijene ocjene ulaze u ukupan prosjek.

Ucenici2

Sead Omerović, predsjednik Udruženja nastavnika bosanskog jezika u Viktoriji, osvrnuo se na značaj učenja jezika, te sažeto prikazao rad škole u zadnjih 25 godina.

Putem video linka, poseban ton svečanosti dao je Mirza Hajrić, ambasador Bosne i Hercegovine u Australiji, koji je pohvalio učenike, njihove roditelje i nastavnike, odajući im priznanje za izuzetne napore u čuvanju veza sa domovinom. I Ed Husić, član parlamenta Australije porijeklom iz Bosne i Hercegovine, takodjer je čestitao maturantima na velikom uspjehu.

Nastavnici-VSL

Joe Tošić, pomoćnik direktora u Victorian School of Languages, uručio je nagrade najboljim učenicima koji su prošle godine dobili odlične rezultate. Jedna od dobitnica priznanja, Natasha Vujmilović, podijelila je svoje iskustvo iz “Bosanske škole” te pozvala druge učenike da se upišu i redovno pohađaju nastavu.

Ucenici1

“Oda ljubavi“ Aiše Hadžiahmetović, prof. bosanskog jezika i književnosti, “Boje prijateljstva“, “Zapis o zemlji“, “On meni nema Bosne“, “Zapjevala sojka ptica“, “Zemlja Bosna“, nastup folklorne grupe “Dukat“ samo su neke od tačaka od kojih su zatrperila srca svih prisutnih.

Zahvalna-rijec-maturanata

BelmaGeljic-SadaMakas-AdisaMesicKulminacija večeri i najsvečaniji dio programa bila je podjela diploma i poklona ovogodišnjim maturantima. A onda se sedamnaest ponosnih i prelijepih momaka i djevojaka opustilo uz ples, muziku i pjesmu.

Nastavnice Belma Geljić i Sada Makaš zaslužuju sve pohvale jer su pored obaveznog nastavnog plana maturantima prenijele i dio ljubavi prema domovini Bosni i Hercegovini. Istovremeno, sa nižim uzrastom radile su Amela Grebović-Ademi, Arnela Đug, Fatma Hodžić, Aiša Hadžiahmetović i Nidžara Čolić.

Ovakav uspjeh nemoguće je zamisliti bez zajedničkog rada Udruženja nastavnika u Melbournu, zatim roditelja, bh. klubova i organizacija, medija na bosanskom jeziku i Ambasade BiH u Canberri.

 

Sponzori

Posebna zahvalnost sponzorima na velikodušnoj pomoći i podršci:

AA Diesel Truck Bodies (Alija i Arnel Šišković), Alic’s Kitchens Pty Ltd (Edin i Indira Alić), Best Bakes (Selma Fazlić), Bosnia and Herzegovina Futures Foundation (Custovic Brothers Pty Ltd), Bosnian Lily Association (Geelong), Hanna Coffee (Dženo i Azra Kurspahić), TJD Accounting Services Pty Ltd (Dominic Murphy), VSL-Victorian School of Languages, We Care 4 You Pty Ltd (Anes & Aleksandra Ćeman), Adisa i Jasmin Mešić, Enes i Esma Omerović, Almira i Izet Ademović, Isko i Elvira Đug, Amra Paratušić, Ismail i Nerka Mujkanović, Azra i Sadik Dedić, Merima i Elnur Ahmetašević, Besim i Nezira Bektić, Nevzet i Nermina Delibajrić, Dika i Ermin Ibraković i Suada Bernhardt.

 zajednicka-fotografija

Dodatne informacije (video, fotografije) na FB https://www.facebook.com/bosanskaskolauviktoriji/

 

10. 12. 2018.

 

Statistika

Articles View Hits
967396

Broj posjetilaca

Ove sedmice812
Ovog mjeseca17087

Trenutni broj posjetilaca

8
Online