Search AUBHA web site

Preporucujemo


Deprecated: Invalid characters passed for attempted conversion, these have been ignored in /home/customer/www/aubha.net/public_html/modules/mod_globalnews/helper.php on line 471

Izbor slika

Facebook Like

Piše Agim Dobruna

IMG 1

U nedelju 3. marta 2019. završen je dvodnevni tradicionalni, 11. po redu, multikulturalni festival kojeg redovno svake godine, evo jedanaestu godinu zaredom, organizuje i realizuje Australsko-Bošnjački Islamski Centar (ABIC) Deer Park.

Takvu ljepotu, takvu prezentaciju kulture, jednog nam jedinog bošnjačkog naroda, takvu šarolikost performansa nismo vidjeli odavno, i tako skladno sklopljenu u jednu cjelinu koja je trajala puna dva dana.

IMG 8384

Naravno, sve to ne bi ni bilo da nam nije dobro organizovanog Džematskog odbora, na čelu sa predsjednikom hadži Midhatom Karagićem, sa ekipom svojih saradnika i vojskom volontera, čije zasluge dosežu najveće visine, a o čemu je i govorio predsjednik u svom pozdravnom govoru.

Isto ovo važi i za dva profesionalca, koji su unijeli sve svoje mogućnosti u pripremu i realizaciju samog zamišljenog i prezentovanog programa.

To su naše efendije Muhamed profesor-efendija Đidić i Ibrahim efendija Hadžihasanović.

IMG 8298   IMG 8297

Njihov trud i zalaganja, koji se vide tek onda kada program festivala otpočne, a mjeri se stotinama sati provedenih na pripremama koje svoje zasluge osjete tek kada se prolomi aplauz posjetilaca, a koji na ovom festivalu nisu štedili svoje dlanove, nije bio uzaludan. Jer sve ovo potvrđuje moju razdraganost da se raspišem, iako sam dosta toga zapisao na prošlogodišnjem jubilarnom desetom po redu festivalu, jer svaki novi festival ima svoju draž, svoju ljupkost i ljepotu i ista se mora zapisat, snimit i slikat, da ostane i iza nas.

Za razliku od prethodnog jubilarnog desetog festivala, na ovom 11.-om po redu, nismo imali goste iz jedne nam jedine Bosne i Hercegovine, al dođe nam u goste pun autobus džematlija iz susjednog Sydneya (udaljenog “samo” 1,000 km od Melburna), dođoše nam predstavnici iz Adelaida, zatim iz Queenslanda, iz dalekog Pertha, i ako za gosta smatramo i Njegovu Ekselenciju Ambasadora Mirzu Hajrića, koji dođe iz Capital Territory eto složi se, da smo iz cijele široke Australije imali goste koji su ponosno došli da nam uveličaju ovu jedinstvenu tradicionalnu multikulturalnu manifestaciju.

Obadva dana bila su topla, ma i previše topla, ali to nije ometalo izvođače programa kojih je bilo od tri do 65 godina, i nije im bilo teško da nastupaju da se smiju i vesele burnim aplauzima koje su pošteno zaradili.

Voditelji, bolje rečeno voditeljice programa, njih četiri, obadva dana su se trudile da sve bude kako je i režirano i uspjele su u tome, uspjele su, jer ne mogu ni da zamislim šta bi bilo da ih nije bilo.

IMG 8316

Naravno, pored voditeljica, koje su stvarno dale sve od sebe, ređali su se izvođaći i ni sam neznam koga da izdvojim, da li horove, kojih je bilo raznovrsnih, da li folklorne ansamble, da li izvođače sevdalinki, da li recitatore, književnike, ma svi su bili dobro prihvaćeni i nagrađeni gromkim aplauzima, svi redom.

Govori zvanica bili su kratki, razgovjetni i topli jer toplo vrijeme nije dozvoljavalo dugotrajne i iscrpne govore.

 IMG 8345 IMG 101 

Tako je nadahnuto govorio, po prvi put u ovoj svojoj novoj ulozi, i naš muftija za Australiju, uvaženi Jasmin efendija Bekrić, kao i Njegova Ekselencija Ambasador Mirza Hajrić.

Topla riječ, toplo vrijeme, topla srca, vesela lica, razdragana omladina, ma šta ima ljepše od toga, šta ima draže uhu i oku naših dobrih Bošnjana.

Na ovom festivalu oprostila se i naša draga profesorica, Nića Smajlbegović, koja se vraća u našu jednu nam jedinu. Kupila je kaže avionsku kartu za svoje drago Sarajevo, u jednom pravcu.

Mladost, koja isprati našu profesoricu, obeća da će sve učiniti da mladi stasaju u divnu budućnost, organizovavši se u “Mrežu mladih” koji se na ovom festivalu, po prvi put, zvanično i predstaviše. Mladi Nedim Polimac, aktivni član te nove novoosnovane “Mreže mladih” uveseljavao je naša srca uputama iz časnog Kur’ana, kao i uvijek do sada.

Mladi nam se predstaviše, a mi stariji, zajedničkim snagama, uspjeli smo obezbjediti finansijska sredstva za izgradnju posebno montažnog objekta za Mektebske učionice. Na ovom festivalu, svečano otvaranje tog objekta, upriličila je grupa zvanica, koji su se najviše trudili da se finansijska konstrukcija za izgradnju ovog objekta zaokruži i završi.

IMG 8385

Uz veselje zbog svečanog otvaranja mektebskih novih učionica u posebno izgrađenom objektu, nastavljeno je druženje uz divnu sevdalinku, ponos nas i naše zemlje porijekla. Uz sevdalinku se ponekad i zaplače, no ovdje na ovom festivalu nije bilo mjesta suzama, nije jer toliko radosti u ova dva dana, nisu dozvolile da se pojave suze, pa makar one bile i suze radosnice.

Prvi dan festivala, svojim izvedbama tradicionalne sevdalinke, počastio nas je naš popularni Selim Sivić, a drugoga dana, počastio nas je, isto toliko popularni, Muhamed “Muki” Gredelj, koji su tačno znali kako da pomognu svakom pojedincu, svakoj duši, koja se inatila toplini koju je ispoljavalo jarko ljetno sunce, na temperaturama od +37 stepeni Celzijusovih u oba dana.

IMG 8393

Sevdah uz uzdahe, a narodne igre uz osmjehe, smjenjivali su se u drugom dijelu ovog prekrasnog programa. Naše najpopularnije Kulturno-umjetničko društvo KUD “Dukat” sa svojim ansamblima, a bilo ih četiri, izveli su nekoliko naših lijepih narodnih igara iz Bosne i Hercegovine. Tu ljepotu tu razdraganost mladih i onih najmlađih, trebalo je doživjeti, jer nema te riječi, niti slike koja može da ispuni srca nostalgičnih duša Bošnjačkih, nema tih zapisa koji osjećaju vibracije srca uzplahirenih kada igra mladost Bosanska, nejma.

Oba dana, najvredniji, oni najbolji među nama, naši volonteri pobrinuli su se da nam nikako ne manjka ljepota mirisnih bosanskih jela, ljepota i mirisi dima sa roštilja, mirisa kahve, kao i ljepota i ukusi poslastica, koje prirediše vrijedne ruke naših nana, majki, sestara i snaha. Ti svi volonteri, a bila ih je armija kako sam naglasio, ne samo da su se trudili nego su i uspjeli da zadovolje sve pridošle, da zadovolje ukuse i želje, da zadovolje i one najstarije a Bogme i one najmlađe, pa šta ima ljepše od toga?

IMG 8354  IMG 8357

Za djecu, koja se uklopiše i utopiše u šarolikost događaja, posebno se pobrinuše domaćini-uređenjem posebnog prostora za igru i razonodu za njih najmlađe. Nisam vidio niti jedno dijete da nije bilo nasmijano od sveg srca, niti sam vidio niti jedno dijete da je zaplakalo, nisam jer i oni su osjećali sebe, svoju dušu, nas i kroz nas našu Bosnu zajedničku zemlju porijekla.

Ejvala Bosno i Hercegovino, ejvala Bosano moja, ejvala kad imaš ovakvu djecu, ovakve sinove i kčeri, kad imaš ovakvu unučad, ejvala za sve nas i za našu a i za njihovu svijetlu budućnost, jer da sve ovo nije istina, bila bi ovo bajka.

 

Tekst i fotografije Agim Dobruna

Melburn 6. mart 2019.

 

Statistika

Articles View Hits
1057947

Broj posjetilaca

Ove sedmice788
Ovog mjeseca996

Trenutni broj posjetilaca

1
Online