Search AUBHA web site

Preporucujemo


Deprecated: Invalid characters passed for attempted conversion, these have been ignored in /home/customer/www/aubha.net/public_html/modules/mod_globalnews/helper.php on line 471

Izbor slika

Facebook Like

NewZealandU krvavom pohodu na dvije džamije u gradu Cristchurch u petak 15. marta ubijeno je 49 osoba. Kako nam je rekao Mirza Hajrić, ambasador BiH u Australiji, još nema informacija da među nastradalima ima bosanskohercegovačkih državljana.

- Pažljivo pratimo situaciju. Ovo je užas. Na Novom Zelandu ukupno ima oko 2.000 naših državljana. Niko od bh. građana, starih džematlija, nije upoznat da su naši ljudi bili u tim džamijama. Ovo su prve informacije koje stalno provjeravam - poručio je Hajrić.

On je kazao kako je zastrašujuće to što je jedan od napadača slušao četničke pjesme prije krvavog pohoda.

- To je šokantno i vraćaju nam se ove posljednje scene iz Višegrada, a svakako i scene genocida u Srebrenici. Treba reći da je ovaj napadač, koji je slušao četničku pjesmu pred napad, bio australski državljanin i bio je poznat kao bijeli ekstremista. Na puškama je imao antimuslimanske i antiimigracione poruke - rekao nam je ambasador Hajrić.

Uhapšeno je četvero ljudi. New Zealand Herald javlja da je među uhapšenima jedan državljanin Australije, koji je na internetu objavio svojevrsni manifest najavljujući krvoproliće.

Riječ je o ekstremno desnom radikalu zadojenom antiimigrantskom ideologijom, 28-godišnjem Brentonu Tarantu (Tarrant), koji je na Facebooku direktno prenosio krvavi pohod.

 

Avaz.ba

15.3.2019.

 

Statistika

Articles View Hits
1057963

Broj posjetilaca

Ove sedmice797
Ovog mjeseca1005

Trenutni broj posjetilaca

3
Online