Search AUBHA web site

Preporucujemo


Deprecated: Invalid characters passed for attempted conversion, these have been ignored in /home/customer/www/aubha.net/public_html/modules/mod_globalnews/helper.php on line 471

Izbor slika

Facebook Like

Piše Agim Dobruna

Da je ovo istina, evo argumenata na pretek.

BHCentar-pobjednici2019

Ove 2019. godine, tačnije, 20. aprila mladi iz našeg Đerzeleza, iz tabora naših popularnih Gazija, organizovaše i održaše jubilarni, 20. po redu, Viktorijanski nogometni turnir, na terenima Balmoral Parka u Derrimutu, u sjeverozpadnom dijelu Meburna.

Dan bijaše prekrasan, temperatura (+28 stepeni Celzijusevih), pred oko šesto gledalaca, okupiše se mladi porijeklom iz naše jedne nam jedine, da se sportskim nadmetanjem dokazuju i djevojkama udvaraju.

Zato valjda i postoje ovakvi skupovi, kažu nam stariji, koji takođe dođoše da se druže, da vide mladost kako stasa, a Bogme povedoše i unuke, jer turniri trebaju i budućnost a ne samo sadašnjost.

Bilo kako bilo, subota, (praznična subota), započe u ranim jutarnjim satima, jer po dogovoru svih učesnika, ove godine se dogovoriše da ovaj turnir započnu i da ga završe u jednom danu, a ne kao prethodnih godina da turnir traje dva dana.

Prema takvom dogovoru, ispoštovano je da svi prijavljeni timovi, (četiri zvanična takmičarska tima), igraju bod-sistem, odnosno da svako igra sa svakim. Na ovakav način, nije bilo finalne utakmice, već je na osnovu osvojenih bodova proglašen pobjednik ovoga jubilarnog turnira.

Utakmice su se igrale istovremeno na dva stadiona.

Rezultati prvog kola:

Đerzelez (“Balmoral” F.C.) - Bosna Melbourne (“Maribyrnong Greens” F.C.) 4:0

BH Centar Springvale (“Heatherton United” F.C.) – KUD Dandenong (“Springvale City” F.C.) ( 2:1 )

Vik-turnir-juniori

Poslije prvog ciklusa odigranih utakmica, uz ozarena lica, na terene su istrčali mladost i razdragana budućnost svih nas prisutnih, budućnost opstanka i bitisanja turnira kojeg organizova ova naša BH zajednica. Istrčaše golobradi, istrčaše nasmijani unuci i praunuci generacije koja dođe ovdje što morade, koja dođe ovdje da se vrati, a evo treća generacija istrčava na ove australske nogometne terene. Istrčava budućnost, uz aplauze deda, nana, amidža, amidžinci, uz vesele dajđe i nasmijane dajđince, uz tetke, uz mlade majke i ponosne očeve, koji su sve do nedavno i sami učestvovali u ovim Viktorijanskim turnirima.

Ko se više radovao, da l’ najmlađi igrači il’ svi ovi nabrojani navijači, niko to ni ne zna, al znamo da smo htjeli i da hoćemo da se vratimo, samo ne znamo kad će to biti, kadaaa?!

U drugom ciklusu zvaničnih takmičenja, poslije ovako divne sportske počasti koje su nam priredili najmlađi, postignuti su slijedeci rezultati:

Bosna Melbourne - KUD BiH-Dandenong 3:2

Đerzelez - BH Centar Springvale 0:4

 

Nakon ovog završenog ciklusa odigravanja utakmica, program na terenima naših popularnih Gazija, bio je ispunjen raznovrsnim sadržajem. Bilo je tu nadmetanja starijih, natezanje konopca, djeca su imala svoj kutak, igraonice crtanja i izlaganja svojih radova, mladi iz IC Deer Park, tzv. “Mreža mladih” imali su svoj prodajni štand za slastice i kolače, tako da je svako mogao da kupi pravu domaću limunadu, šerbe, razne kolače, naravno bosanske, i niz drugih slastica.

Djeciji-radovi

Sve u svemu atmosfera kao na teferiću na vrelu Bosne. Ko je bio uživao je, a ko nije bio zažalit će sigurno. Meni, svjedoku svih ovih događanja tako je bilo toplo oko srca da to, baš to, ne umijem opisati. Miris dima, koji se širio oko roštilja i oko ražnjeva na kojima su se pekli janjci, omamljivali su naše duše bosanske, a miris domaće kahve toliko je prednjačio nad svim mirisima da je to bila milina i mirisati i konzumirati. Ćevapi, pljeskavice, ražnjići, i piletina na ražnju osvajali su naše žlijezde, koje su se uznemirile i glad nam nametnule. Djevojačka srca, koja su se smješila, uz ove opojne-opisane mirise, jednostavno su upotpunjavali sliku košmara koji to nije bio, sliku gužve koje nije bilo, i sliku druženja-zabavljanja svih sa svima i jednih sa drugima, kao da je vrijeme stalo, a možda i jeste.

 

U zadnjem kolu turnura BH Centar Springvale je savladao Bosnu Melburne sa 7:1, a Đerzelez bio spretniji od KUD BiH Dandenong i na kraju pobijedio 3:1.

Prema svim ovim rezultatima, BH Centar-Springvale, koji se zvanično takmiči u 2. ligi Viktorije, grupa South-East, osvojio je maksimalan broj bodova i tako zasluženo postao pobjednik ovog 20.-og jubilarnog Viktorijanskog nogometnog turnira.

Drugo mjesto pripalo je timu Đerzeleza, koji se zvanično takmiči pod imenom “Balmoral” F.C.-Derrimut.

Ekipa KUD BiH-Dandenong svojim primjerenim sportskim ponašanjem nagrađena je sa peharom za FAIR-PLAY.

Pojedinačno, za najboljeg golmana na ovome turniru proglašen je golman pobjedničke ekipe BH Centra-Springvale, SENAD AHMETOVIĆ koji je primio samo dva gola i to iz penala.

Najbolji-Senad-i-Meldin

Igrač koji je dao najviše golova na ovome turniru je takođe iz tabora pobjedničke ekipe BH Centra iz Springvala: MELDIN KLEHIĆ , koji je postigao ukupno sedam (7) golova. Taj isti MELDIN KLEHIĆ je proglašen i za najboljeg igrača na turniru, i zato mu napisah dva puta ime i prezime. Bravo Gazija Turnira!!

Turnir je završen, uspomene su ostale, a srca, mladalačka srca, odabraše srodne duše, započeše nova druženja i eto cilj je postignut. Imamo pobjednike, imamo zadovoljne, imamo nasmijane, imamo jake zdrave snage sadašnjosti i budućnosti, u Australiji imamo sve osim naše-jedne nam jedineee, naše Bosne i Hercegovine!!

 AgimDobruna-i-ElvirMalkic

Pogledajte fotografije sa turnira na Facebook stranici Djerzeleza https://www.facebook.com/BalmoralFootballClub/

 

Objavljeno 25. 4. 2019.

 

Statistika

Articles View Hits
1057960

Broj posjetilaca

Ove sedmice795
Ovog mjeseca1003

Trenutni broj posjetilaca

1
Online