Search AUBHA web site

Preporucujemo


Deprecated: Invalid characters passed for attempted conversion, these have been ignored in /home/customer/www/aubha.net/public_html/modules/mod_globalnews/helper.php on line 471

Izbor slika

Facebook Like

Pobjednici-2019-Djerzelez

Prvog vikenda u oktobru Organizacioni odbor iz tabora Gazija, bolje rečeno iz našeg sportskog društva Đerzelez, okupiše deset sportskih ekipa iz cijele Australije i organizovaše jubilarni 30. po redu Sveaustralski BH nogometni turnir pod nazivom "Balmoral 2019".

Piše: Agim Dobruna

Kako je lijepo biti okružen raznobojnim beharom koji se rascvjetao i svojim mirisom nagovjestio vremenske promjene. Dolaskom proljeća sve je počelo da se budi. Osjete se ozareni osmjesi na mladalačkim i zaljubljenim licima, osjeti se budjenje i osjete se počeci realizacija započetih aktivnosti. 

Sve tako se moglo osjetiti u petak veče 4. oktobra kada su se okupili predstavnici svih deset ekipa iz cijele Australije, koje u svom sastavu imaju igrače bh. porijekla. Najviše ekipa došlo je iz Melbourna: BH Centar Springvale, KUD Dandenong, South East City, Bosna Melbourne i domaćin Đerzelez (2 tima); Stari Most i Mladost iz Brisbana; Bossy iz Sydneya i BH United iz Adelaida.

Na tom skupu organizovaše se i dogovoriše do u detalje oko organizacije i realizacije jubilarnog Sveaustralskog bosansko-hercegovačkog nogometnog turnira. Uz pomoć Nj.E. Mirze Hajrića, ambasadora Bosne i Hercegovine u Australiji, izvučeni su i takmičarski parovi i dogovorena satnica odigravanja utakmica.

 

Palacinci

Oba dana realizacije turnira, puna topline proljetnog sunca, bila su ispunjena programom i zabavom uz raznovrsne ponude svega bosanskog, od mirišljavih čevapčića preko tradicionalnih slastica pa do prepoznatljivog, na daleko čuvenog mirisa bosanske kahve. Svi prisutni, a bilo ih je mašallah, dodjoše zbog sporta i sportskih nadmetanja i priznaju da ih bosanski ambijent i bosanske ponude ipak više zaokupiše, jer zaželili su se oni više svoje Bosne i Hercegovine i druženja od samog sportskog nadmetanja.

 

Bilo kako bilo, ipak ovaj naš tradicionalni Sveaustralski nogometni turnir, nakon prvog dana takmičenja iznjedri četiri polufinalne ekipe, koje su se drugoga dana borile za finalni status: "Stari Most" iz Brizbana i F.K."Bossy"iz Sydneya, te F.K."Mladost" iz Brizbana i Đerzelez iz Melbourna.

Ubjedljivim pobjedama ekipe F.K."Bossy"-Sydney i Đerzelez iz Melburna izboriše da budu ovogodišnji finalisti ovog jubilarnog turnira.

Prije velikog finala organizovana je jedna medjunarodna studentska revijalna utakmica i dvije utakmice naših mladih sportista koji pokazaše i dokazaše da ovakvi turniri imaju svoju budućnost.

 

Najmladji-ucesnik

Naravno, ništa bez zabavnog dijela, pa hoću da naglasim da se oba dana čula naša sevdalinka uz pratnju mladih muzičara ponosnih na svoje porijeklo. Pored pjesme obradovaše nas i folkloristi KUD-a"Dukat"svojim numerama na zelenoj travi.

Veliko finale organizovano je sa početkom u 5 sati popodne. Dva tabora navijača, Đerzeleza iz Melbourna i "Bossy"-ja iz Sydneya, naoružani navijačkim rekvizitima, burno su bodrili svoje miljenike.

Utakmica razdragana, ali i tvrdo odigrana, jer su rivali bili približnog kvaliteta, završi se minimalnim rezultatom uz sijaset velikih šansi i dobrih sportskih poteza. S(p)retnija ekipa, ovaj put bila je ekipa domaćina, ekipa Đerzeleza-odnosno ekipa "Balmoral FC"kako se oni zvanično u takmičenju i zovu.

 

Dakle, domaćin Đerzelez osvoji ove godine prvo mjesto na Sveaustralskom BH nogometnom turniru i tako postade prvakom Australije, izmedju bh. sportskih ekipa.

Na kraju dana, Nj. E. ambasador Mirza Hajrić, u ime Ambasade BiH u Australiji, koja je generalni pokrovitelj ovog tradicionalnog turnira, podijeli lente i pehare najboljim ekipama i najboljim pojedincima.

Mirza-Hajric-pehar-za-Envera-Malkica

Za najboljeg igrača na turniru proglašen je mladi SANEL Hodžić-Mehić iz Sydneya, dok je za najboljeg golmana turnira izabran Enver Malkić, golman iz pobjedničke ekipe Đerzelez.

 

Za najboljeg golgetera, sa postignutih 7 golova, proglašen je Fredericko Rossini takodje iz Đerzeleza.

Pehar za fer-play pripao je ekipi "Bosna Melburne”. Trećeplasirana ekipa na turniru je F.K."Mladost" iz Brisbana, drugo mjesto osvojio je F.K."Bossy"Sydney i prvaci Australije su ekipa Đerzeleza iz Melburna.

 Mirza-Hajric-pehar za-Bossy-Sydney

Eto, za kraj, šta drugo reći do EJVALA GAZIJE, hvala svima na učešću, hvala domaćinu na dobroj organizaciji, hvala armiji dobrovoljaca-volontera na čijim ledjima se sve ovo i odigra, i hvala Bogu na lijepom vremenu.

 

7. 10. 2019.

Napomena: Pogledajte fotografije sa turnira na FB Balmoral FC.

 

Statistika

Articles View Hits
1057957

Broj posjetilaca

Ove sedmice795
Ovog mjeseca1003

Trenutni broj posjetilaca

2
Online