Search AUBHA web site

Preporucujemo


Deprecated: Invalid characters passed for attempted conversion, these have been ignored in /home/customer/www/aubha.net/public_html/modules/mod_globalnews/helper.php on line 471

Izbor slika

Facebook Like

Ambasador-Hajric-Klub-Brcko

U petak naveče 29. novembra 2019. godine Australsko Bosansko-Hercegovački Klub Brčko Melburn (u daljem tekst ABH Klub) obilježio je najveći praznik naše domovine BiH Dan državnosti. Od osnivanja Kluba 2000.godine Klub redovno, dakle punih 19.godina, pravi prigodnu zabavu u povodu Dana držanosti BiH, što je vjerovatno jedinstvem slučaj u BH dijaspori. Bude to svaki puta veliki događaj, jer osim muzike i igre posjetioci mogu čuti lijepe tekstove i pjesme o svojoj domovini.

Tako je bilo i ove godine, a poseban događaj bilo je prisustvo ambasadora BiH u Australiji NJ.E. g. Mirze Hajrića.

Manifestacija je počela himnom BiH, a zatim je sekretar Kluba Ramiz Muminović vrlo emotivno recitovao pjesmu Sude Kovačević Malkoč: „ Ne diraj u moju Bosnu“.

 RamizMuminovic
NihadJaarevi
 Ramiz Muminović Nihad Jašarević 

 

Podpredsjednik Kluba Nihad Jašarević pročitao je uvodni tekst u kome je između ostalog rekao: “...Mi učesnici večerašnje manifestacije u Klubu Brčko Melburn šaljemo ti draga domovino sljedeću poruku:

O zemljo Bosno, ti se ne prestaješ pitati, tko si ti, i što si ti. A mi znamo, mi smo ti, o zemljo Bosno. Ti si naš vid i naše srce. Ti si naš razum, naša mašta, i naši snovi. Ti si naša glad, i žeđ. Ti si naš bol, i naša radost. Ti si naš san, i naša java.

Ti si, o zemljo Bosno, ljepota u našim očima, čežnja u našim srcima, vječnost u našem duhu. Mi smo ti, o zemljo Bosno. I da nije tebe, ni nas nebi bilo. A da nije sinova tvojih, ni tebe nebi bilo.

Ti si čudo. Ponosimo se tobom. Predano osluškujemo šta možemo učiniti za te jer više od svega želimo biti dostojni tebe. I čestitamo ti rođendan, s ljubavlju i s nadom.

Bosno naša, živote naš !!!!

Živjela BiH, živio Dan Državnosti BiH!”

Zatim se posjetiocima obratio ambassador BiH u Australiji NJ.E. g.Mirza Hajrić koji je vrlo pohvalno govorio o ABH Klubu Brčko Melburn, sa napomenom da je ovo njegova prva posjeta, ali ne i posljednja. Ambasador Hajrić je govorio o istorijskim faktima nastanka BiH i očuvanju njenog identiteta i državnosti.

HedijaRejzovi

Predsjednica Kluba Hedija Rejzović zahvalila se svima na posjeti i pozvala na jubilarnu zabavu iduće godine kada Klub bude obilježio 20.godina rada, što je rijedak primjer u BH dijaspori.

KUD-DUKAT

Članice folklorne grupe KUD “Dukat” su izvele splet igara iz BiH, a u muzičkom dijelu jedan od najboljih BH vokala dijaspore Senahid Hasandić Mrki uz pratnju Paše Šehića na klavijaturima, učinili su da je ova noć ostala svima u pamćenju i sjećanju.

Naša domovina BiH može biti ponosna na svoje kćeri i sinove i njihove potomke koji je neće nikada zaboraviti, ma gdje živjeli u svijetu, što su pokazali i stihovi Brčaka Mehira Zelenjakovića “Bosno moja”, koji u posljednjo strofi kaže :

I na kraju putovanja svog,

Prijatelju dodji, ti do grada mog.

Brčanska čaršija veliko srce ima,

Ljepotu i dušu, koju daje svima.

Brčaci poručuju svima širom svijeta,

Dodjite u Brčko kad Sava procvjeta”

 

Odbor ABH Klubu Brčko Melburn odlučio je da manifestacija obilježavaanja Dana državnosti BiH nema komercijalni karakter, te su ulaz i večera sa kolačom bili besplatni.

 

Prepremio Ramiz Muminović

1.12. 2019.

 

Statistika

Articles View Hits
1057967

Broj posjetilaca

Ove sedmice799
Ovog mjeseca1007

Trenutni broj posjetilaca

2
Online