Search AUBHA web site

Preporucujemo


Deprecated: Invalid characters passed for attempted conversion, these have been ignored in /home/customer/www/aubha.net/public_html/modules/mod_globalnews/helper.php on line 471

Izbor slika

Facebook Like

Maturanti

Ovdje downunder, u Australiji, Bosanci i Hercegovci su još jednom svečano obilježili kraj školske godine – dodjelom diploma na ceremoniji maturske večeri. U petak, 6- tog decembra, u prepunoj Sali Mantra Bell City-a u Prestonu, ispraćena je 14- ta generacija učenika Bosanske škole u Viktoriji.

Zajedno sa svojim nastavnicima, roditeljima, drugim učenicima, brojnim gostima i zvanicama iz Viktorijanske škole jezika, pod čijim se okriljem izučava i bosanski jezik, te ambasadorom BiH za Australiju i Novi Zeland, gospodinom Mirzom Hajrić, maturanti su na veoma svečan, dostojanstven ali i radostan način obilježili kraj svog školovanja u Bosanskoj školi. Ravnopravno sa drugim predmetima, oni su mogli izabrati i bosanski jezik kao izborni predmet, u okviru svog redovnog srednjoškolskog obrazovanja u Australiji. A sa druge strane, naši dragi maturanti iz dvije škole u Melbournu, su na taj način održali posebne lične, tradicijske, jezičke i kulturološke veze sa BiH – zemljom njihovih roditelja i predaka.

Aisa-Hadziahmetovic

Uvodna riječAiša Hadžiahmetović

Zvanični dio programa otvorila je predsjednica Udruženja nastavnika bosanskog jezika u Viktoriji Aiša Hadžiahmetović, koja se u svom govoru dobrodošlice zahvalila svim prisutnima, ali i mnogim organizacijama i pojedincima u odsustvu, za izuzetan doprinos i podršku školi. Ove godine Škola bosanskog jezika obilježava dva velika jubileja – 25 godina osnivanja, i 15 godina od uvođenja VCE za bosanski jezik u australske škole.

Ističući imena pojedinaca koji su ličnim pregnućem i entuzijazmom osnovali školu, kao što su npr. Nehrudin Džambegović, Rašid Ćehić i Taib Ramović, zajedno sa radnom grupom nastavnika, kao i imena dva zaslužna nastavnika koji su prije 15 godina osmislili Nastavni plan i program za VCE bosanski u okviru australskog kurikuluma – a to su gospođa Munira Mitrić i Sead Omerović. Zahvalnost također pripada brojnim nastavnicima koji su tokom ovih 25 godina prošli kroz školu i dali svoje znanje, vrijeme, strpljenje i ljubav da bi se kontinuitet bosanskog jezika, bosanske kulture i tradicije održao i ovdje u Australiji.

Ambasador BiH za Australiju i N.Z, gospodin Mirza Hajrić, čije je prisustvo dalo ovoj večeri jedan svečaniji ton, posebno je istakao svoju saradnju sa bosanskohercegovačkim zajednicama u Australiji, kao i zahvalnost roditeljima, učenicima i nastavnicima za njihove izuzetne napore u očuvanju veza sa domovinom. Pogotovo je apelirao na mlade roditelje da sa svojom djecom pričaju na bosanskom jeziku, jer je ta veza koja potiče iz kuće, zapravo najčvršća.

MirzaHajric-Amar-Ajla

Priznanje za odličan uspjeh: Ambasador HajrićOmar Ahmetašević i Ayla Mešić

Zatim je uručio nagradne certifikate ambasade za tri najuspješnija učenika generacije maturanata u 2018. godini, a to su Omar Ahmetašević, Ayla Mešić i Ajna Merdan.

U tom smislu govorio je i Joe Tošić, zamjenik direktora VSL- a, ističući važnost očuvanja kulturoloških i, naravno, jezičkih posebnosti i identiteta u multukulturalnom australskom društvu.

Ambasador-i-nastavnici

Munira Mitrić, Belma GeljićAiša Hadžiahmetović, Mirza Hajrić, Sead Omerović, Sada Makaš, Adisa Muratagić, Maree Dellora

A nekadašnja nastavnica u Bosanskoj školi, gospođa Munira Mitrić, osvrnula se u svom motivacijskom govoru na historijat i značaj postojanja škole.

Ispred Bosanske fondacije za budućnost obratila se studentica elektrotehnike iz BiH Aldina Bundavica, koja je trenutno u programu razmjene studenata, te uručila priznanja i vrijedne novčane nagrade najboljim učenicima, u ime osnivača Bosanske fondacije budućnosti, braće Edhema i Rešada Čustović, koji na ovaj način podržavaju rad Škole bosanskog jezika već godinama.

Ucenici-bosanske-skole

Igrokaz-2

Uslijedio je bogat program koji su priredili učenici škole – pobravši oduševljenje i simpatije prisutnih svojom pjesmom, recitacijama, glumom, pričanjem viceva, a nadasve, svojom iskrenom, dječijom dušom koja je u radosti govorila jezikom njihovih predaka.

Igrokaz-3

Svojom poezijom program su obogatile Aiša Hadšiahmetović i Suada Suljić, a neizostavna veteranka bosanske kulture u Melbournu, Nića Smailbegović je govorila stihove pjesme Omera Pobrića „Bosna je u meni“. Za razigranu atmosferu umjetničkog programa pobrinuo se KUD „Dukat“.

maturanti-i-roditelji

Maturanti sa ponosnim roditeljima

Ipak, vrhunac večeri je bila dodjela diploma i poklona maturantima, kada su se na veoma lijep i dirljiv način maturantima obratile njihove nastavnice Belma Geljić i Sada Makaš. Na kraju je ambasador Hajrić zasjekao maturantski kolač na kojem su bile simbolično naslikane bosanska i australska zastava. Slatko je bilo te noći i u doslovnom smislu.

U toku večeri tekla je i jedna humanitarna akcija za prikupljanje sredstava za liječenje učenice iz Tešnja, Lejle Adžić, koja boluje od raka. Prikupljena su značajna sredstva koja će biti upućena porodici u BiH.

Igrokaz-1

Sve u svemu, bilo je to jedno izuzetno veče uz bogat i raznovrstan program kada je Bosanska škola u Viktoriji pokazala ne samo dobre organizacijske sposobnosti, već i lice istinske plemenitosti i ljubavi u pozitivnoj ideji povezivanja kultura Australije i Bosne i Hercegovine.

 

Pripremila Aiša Hadžiahmetović

8.12. 2019.

 

Statistika

Articles View Hits
1057953

Broj posjetilaca

Ove sedmice793
Ovog mjeseca1001

Trenutni broj posjetilaca

1
Online