Search AUBHA web site

Preporucujemo


Deprecated: Invalid characters passed for attempted conversion, these have been ignored in /home/customer/www/aubha.net/public_html/modules/mod_globalnews/helper.php on line 471

Izbor slika

Facebook Like

CIK-20avg2020

Povodom ovom obraćanju je članak objavljen 20. avgusta 2020. godine na portalu Centralne izborne komisije Bosne i Hercegovine (http://www.izbori.ba/Default.aspx?CategoryID=64&Lang=3&Id=3231).

Australska unija bh. asocijacija (AUBHA) smatra da je podsjećanje CIK-a na krajnji rok za registraciju birača dobar potez, kao i ukazivanje na česte nedostatke prilikom prijava birača izvan BiH.

Nažalost, sa velikim iznenađenjem uočili smo da se među navedenim razlozima za nepravilne registracije navodi i “Dostavljanje skeniranih ili kopiranih nekompletnih ličnih dokumenata (moraju biti skenirane ili kopirane obje strane ličnih dokumenata)”.

Uprkos tvrdnjama CIK-a, nijedan izvor informacija (Vodič za glasanje, formulari za prijavu i video poruke) ne navodi da se lična karta ili vozačka dozvola moraju kopirati sa obje strane.

Pokušaji da na portalu CIK-a pronadjemo preciznu direktivu u vezi kopiranja ličnih dokumenta nisu urodili plodom. Ako takav zahtjev postoji i kopija obje strane je neophodna, onda to treba decidno navesti u Vodiču, prijavi za glasanje i u video poruci na portalu CIK-a te pravovremeno obavijestiti javnost.

Ovakva praksa CIK-a je u najmanju ruku zbunjujuća i neprofesionalna. Da li CIK očekuje da birači svakodnevno pregledaju sve dokumente na portalu i video spotove kako bi odlučili koji dokumenti su mjerodavni i kako se prijaviti?

Odluka o valjanosti prijave ne smije biti podložna ličnoj interpretaciji, nego zasnovana na zakonskim odredbama i preciznim informacijama koje su dostupne svima. Zbog te nejasnoće, izražavamo zabrinutost da CIK može eliminisati veliki broj prijava koje su građani BiH prema uputama CIK BiH uputili na zvaničnu email adresu.

Od nadležnih organa očekujemo da hitno preduzmu potrebne korake kako bi CIK korigovao ovakav stav i prihvatio kopiju važećeg dokumenta sa fotografijom osobe koja podnosi prijavu za registraciju, bez obzira da li je kopirana jedna ili dvije strane.

U suprotnom, bojimo se da ciljevi CIK-a nisu u skladu sa porukom gospođe Bisere Turković, ministrice vanjskih poslova BiH (https://www.youtube.com/watch?v=jlFoJWODfc8) o važnosti dijaspore za Bosnu i Hercegovinu.

 

23. 8.2020.

 

Napomena:

Ovaj dopis upućen je Centralnoj izbornoj komisiji, Ministarstvu vanjskih poslova, Ambasadi BiH u Australiji kao i bh. medijima.

 

Statistika

Articles View Hits
1057961

Broj posjetilaca

Ove sedmice795
Ovog mjeseca1003

Trenutni broj posjetilaca

1
Online