Search AUBHA web site

Preporucujemo

Izbor slika

Facebook Like

april2014 8 20140420 1705463850

Najveći skup bh gradjana u Melbournu

U subotu i nedjelju 19-20. aprila 2014. u organizaciji KUD Dandenong održan  je 15. nogometni turnir bh. timova u Viktoriji. Utakmice su odigrane u jugoistočnom dijelu Melbourna, tj u Noble Parku, gdje živi veliki broj ljudi porijeklom iz Bosne i Hercegovine i Sandžaka.

 Učešće na turniru su uzele četiri ekipe koje se takmiče u redovnim nogometnim ligama Viktorije: Bosna Melbourne (Maribyrnong Greens), Djerzelez (Balmoral FC), BH Centar Springvale (Heatherton United) i KUD Dandenong (Springvale City). Osim njih, tradicionalni učesnik je ekipa Bosna iz Geelonga, a po prvi put u takmičarskom dijelu nastupila je i ekipa Podrinje 11. juli Srebrenica.

 

U subotu su odigrane utakmice po grupama i u polufinale su se plasirali Bosna Melbourne i KUD Dandenong iz grupe A, te BH Centar Springvale i Djerzelez iz grupe B.
Rezultati prvog dana takmičenja:
 

Grupa A

Grupa B

KUD Dandenong – Podrinje 9-0

Bosna Melbourne – KUD 3-2

Podrinje – Bosna Melbourne 2-2

BH Centar Springvale – Geelong 11-0

Djerzelez – BH Centar 2-2

Djerzelez – Geelong 3-0 (sluzbeni rezultat)

 

 
U prvoj polufinalnoj utakmici u nedjelju sastali su se stari rivali Bosna Melbourne i Djerzelez. U regularnom toku je bilo neriješeno 1-1 pa je pobjednik odlučen izvodjenjem penala. Više sreće su imali igrači Djerzeleza i pobijedili 5-4.
 

 

U drugom polufinalnom susretu još jedan lokalni derbi izmedju BH Centra Springvale i KUD Dandenong. BH Centar je počeo dobro i poveo sa 1-0. Preokret nastaje početkom drugog poluvremena nakon kontroverzno dosudjenog penala za KUD, uzaludnog protesta igrača i crvenog kartona kapitenu BH Centra. Na kraju, KUD je iskoristio svoje šanse i pobijedio 4-1.

 

Prije velikog finala par revijalnih utakmica odigrali su i rezervni timovi Bosne Melbourne, Djerzeleza, KUD-a i South Dandenonga.

 

 
Finale je počelo sa intoniranjem himni Australije i Bosne i Hercegovine. Mlada ekipa Djerzeleza je dva puta bila u vodjstvu, ali su iskusni igrači KUD-a imali više snage i znanja te na kraju zasluženo pobijedili 6-2.

 

Na svečanosti poslije utakmice podijeljeni su pehari za najuspješnije igrače i ekipe. Za najboljeg igrača proglašen je Hariz Omerović, najviše golova je dao Ricardo Castro, a najbolji golman je Enver Malkić. Nagrada za fair play pripala je ekipi Djerzeleza.

 

Osim sportskog nadmetanja i dešavanja na zelenom terenu, turnir je obilježilo još jedno druženje i susret starih poznanika, naravno uz širok izbor bosanskih specijaliteta i zvuke sevdalinke u interpretaciji Muriza Kurudžije. 

 

TV ekipa sa Kanala 31 na bosanskom jeziku je takodjer pratila turnir i reportaža sa utakmica i razgovor sa učesnicima će biti objavljeni u narednim emisijama. Inače, polusatni program se emituje ponedjeljkom u 13:30h za područje Melbourna, odnosno Viktorije.
 

Slike sa turnira pogledajte u foto-galeriji.

 

 

Statistika

Articles View Hits
975794

Broj posjetilaca

Ove sedmice926
Ovog mjeseca10311

Trenutni broj posjetilaca

14
Online