Search AUBHA web site

Preporucujemo

Izbor slika

Facebook Like

U cetvrtak 12 decembra 2013. u BH Centru Springvale odrzan je sastanak predstavnika bh. klubova/udruzenja iz Melbourna i Geelonga.

Svoje predstavnike su poslali: Australian Bosniak Association (ABA), Golden Lily Association Geelong, SD Bosna Melbourne, Stranka za dijasporu, Srebrenica-drustvo za prevenciju genocida, SD Djerzelez, KUD Dandenong i BH Centar Springvale.

Sastanku su prisustvovali: Senad Makas, Admir Ekic, Agim Dobruna, Elvir Malkic, Hariz Halilovic, Meho Omerovic, Sead Sahbegovic, Munib Ramovic, Mujo Ikanovic, Ramo Prentic, Dzavid Haveric, Murat Musovic, Halkan Basic i Sead Omerovic.

Na dnevnom redu je bila samo jedna tacka: osvrt na proglas GO Vijeca bh. organizacija u magazinu Bosna 5.12. 2013. godine, kao i nekim web stranicama u Bosni i Hercegovini u kojima se ambasador dr Damir Arnaut optuzuje za “sijanje razdora u bh. zajednici u Australiji” a clanice novoosnovane Unije tretiraju kao “najveci oportunisti i negatori svega bosnjackog”.

 

U toku korektne diskusije svi pristutni su izlozili svoje vidjenje i usaglasili slijedece:

1. Svi prisutni (osim Admira Ekica koji je predstavljao Bosnu Melbourne) su se jasno ogradili od stavova i uvreda iznesenih u novinama. Smatramo da je time nanasena velika steta kako samom ambasadoru Arnautu, bh zajednici u Australiji, tako i drzavi Bosni i Hercegovini.

 

2. S obzirom da zivimo u pluralistickom drustvu, prisutni su se slozili da je pravo svakog pojedinca ili organizacije da se udruzuje prema svojim zeljama ili potrebama. Vijece nema ekskluzivni mandat da predstavlja sve bh klubove, niti pravo na prozivanje i zigosanje svih onih koji drugacije misle ili su clanovi drugog udruzenja kao sto je AUBHA.  

 

3. Australska Unija Bosanskohercegovackih Asocijacija (AUBHA) je otvorena za korektnu saradnju sa drugim udruzenjima uz medjusobno uvazavanje i postivanje principa navedenih u Statutu AUBHA.

 

Sa ovim stavovima su se slozili i Edin Dzelilagic (IZ Noble Park), Abdurahman Ibrahimovic (Podrinje 11. juli Srebrenica) i Amela Grebovic (Udruzenje nastavnika bosanskog jezika) koji iz opravdanih razloga nisu mogli prisustvovati sastanku.

Predstavnici IZ Deer Park i Kluba Brcko nisu se odazvali pozivima na sastanak i nisu iznijeli svoj stav.

 

 

Zelite komentarisati prethodni izvjestaj?

 

Statistika

Articles View Hits
975769

Broj posjetilaca

Ove sedmice898
Ovog mjeseca10283

Trenutni broj posjetilaca

19
Online