Search AUBHA web site

Preporucujemo

Izbor slika

Facebook Like

Događaji i poplave u Bosni i Hercegovni u protekloj sedmici nisu ostavili nikoga ravnodušnim i mnogobrojni građani BiH širom svijeta pokušavaju na razne načine da skupe pomoc i pomognu ljudima da prezive najvecu prirodnu katastrofu.

Nakon mnogobrojnih telefonskih konsultacija u zadnja dva-tri dana i usaglašavanja plana aktivnosti, Australska unija bh asocijacija pokrece zajedničku humanitranu akciju za prikupljanje pomoci ljudima u poplavljenim područjima u Bosni i Hercegovini.

Akcija ce se odrzati u svim vecim gradovima Australije gdje zive ljudi porijeklom iz BiH, počevši od Pertha na zapadu, zatim Adelaida, Melbourna i Geelonga, Sydneya, Canberre, Gold Coasta i Brisbana. Humanitarnu akciju podrzavaju svih 28 udruzenja u sastavu BH. unije.

 

 

Prve donacije u Viktoriji

Sinoc (subota17. maj) u Springvalu je odrzana zabava za zene i prihod u iznosu od $2,070 je namjenjenen za poplavljene krajeve. Ovim putem upucujemo duboku i iskrenu zahvalnost svim damama koje su podrzale ovu inicijativu, a naročito organizatorima Dzehvi Ločic i Suadi Garači.

 

Za svaku pohvalu je činjenica da pomoc skupljaju i najmlađi.  Npr, sinoc u Geelongu na zabavi drustva Zlatni ljiljan ucenici bosanske skole su prodajom kolača skupili $400. Mladi su aktivni i u Melbornu, odnosno Dandenonogu. Na inicijativu Nudzejme Fatic uskoro ce biti organizrano druzenje omladine. Inace, Nedzejma je vec skupila oko $2,000. 

U petak 23. maja u BH Centru Springvale je humanitarno veče. Ulaz je besplatan a sav prihod ce biti uplacen kao pomoc nastadalim u poplavama. Kao i mnogo puta u ovakvim prilikama nastupit ce svi nasi pjevači i muzicari iz Melbourna.

U nedjelju 25. maja Udruzenje prezivjelih iz Podrinje St Albans ce odrzati piknik u prostorijama ABA (Station Rd Deer Park) gdje ce se prikupljati novac za pomoc BiH.

 

 

Islamska zajednica Noble Park ce ove sedmice prihod od donacija uplatiti kao pomoc za ugrozena podrucja u Bosni.

 

Osim toga, pokusavamo da obezbijedimo kontejner za prevoz odjece, obuce i hrane, o čemu cemo blagovremeno obavijestiti javnost.

Početkom juna (7-8. juni) je pauza u nogometnom prvenstvu i planiramo da organiziramo prijateljske utakmice nasa 4 tima u Viktoriji.

 

 

U Novom Juznom Velsu, odnosno u Sydneyu dogovoreno je niz akcija oko prikupljanja pomoci.

 

U subotu 24. maja FC Gazy Lansvale ce organizirati humanitarnu zabavu u prostorijama Lansvale United Sport Cluba. 

 

U nedjelju 25. 5. 2014. na stadionu FC Gazy Lanzvale, ce se odigrati prvenstvena utakmica izmedju Gazy Lansvale i Bossy Liverpool i sav prihod sa utakmice FC Gazy Lansvale ce donirati.

 

Krajem mjeseca, tj. 31. maja u ABHCA u Leppingtonu je zabava gdje ce se takodjer prikupljati pomoc.

 

Istovremeno, Islamska zajednica iz Sydneya ce svakodnevno primati uplate, a sav prilog sa sergije u petak 23. maja ce biti doniran u humanitrane svrhe.

 

Takodjer u Adelaidu ovog vikenda BHMZ Juzne Australije organizira zabavu u BH Centru i prikupljanje pomoci za Bosnu i Hercegovinu.

 

 

U Perthu akcija prikupljanja novca ce se odrzati 31. maja kada je planirano i veliko okupljanje u BH kulturnom i rekreacionom centru. Kako javlja Muhamed Merdzanic na utakmici BB Uniteda u nedjelju 18. maja vec je skupljeno $1,600.

 

Nosilac aktivnosti na Gold Coastu je fudbalski tim Labrador United.

 

U medjuvremenu AUBHA je poslala dopis članovima federalnog Parlamenta Australije, gdje smo ukratko objasnili o kakvoj katastrofi se radi. Sutra očekujemo prve reakcije, i mi cemo svakako lobirati da Vlada pomogne i posalje odredjena novčana i materijalna sredstva u Bosnu i Hercegovinu.

 

Osim direktne uplate novca u klubovima, novac se moze uplatiti preko interneta (Paypal) koristeci kreditnu karticu.

Link je https://www.paypal.com/cgi-bin/webscr?cmd=_s-xclick&hosted_button_id=4JAYTMZE8HN6W

Na kraju, u ime AUBHA apelujemo na sve gradjane porijeklom iz BiH da se prikljuce gore pomenutim akcijama i aktivnistima, te svojim donacijama pomognu da stanovnici BiH u poplavljenim podrucjima sto lakse prebrode ovu nezampacenu prirodnu katastrofu.

 

U ime AUBHA: Sead Omerovic, Safet Alispahic, Aida Haveric, Almir Alispahic

 

 

Statistika

Articles View Hits
975787

Broj posjetilaca

Ove sedmice920
Ovog mjeseca10305

Trenutni broj posjetilaca

19
Online